Τις βασικές παραδοχές του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε ομιλία που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Athens Energy Forum 2016.
«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την ενεργειακή πολιτική μας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με βασικό γνώμονα τις εύλογες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, την πολλαπλότητα των πηγών και των οδεύσεων», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης. Επιζητούμε, συνέχισε ο υπουργός, μέσω αυτής της πολιτικής, πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, με ξεκάθαρους και δίκαιους όρους τόσο για τους συντελεστές της παραγωγής και της πώλησης, όσο και για τους καταναλωτές της ενέργειας, ειδικά τους πλέον αδύναμους. Επιμένουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μιας επιπρόσθετης, αλλά βασικής παραμέτρου, την οποία – σας διαβεβαιώ – παίρνουμε υπόψη πριν από κάθε απόφασή μας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η διαμόρφωση ενός οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και η υιοθέτηση μιας νέας δομής της ενεργειακής αγοράς, στη βάση της προωθούμενης από την Ευρώπη «Ενεργειακής Ένωσης». Ουσιαστικό ζητούμενο είναι η επαρκής και φθηνή ενέργεια που θα υποστηρίξει την στροφή προς την ανάπτυξη, αποτελώντας θεμελιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Βασικές παραδοχές του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού είναι:
1. Η Ασφάλεια και διαφοροποίηση του εφοδιασμού από νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, με βάση τις διακηρυγμένες εθνικές, ευρωπαϊκές και γεωπολιτικές δυνατότητες της χώρας
2. Ο Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, οι καινοτομίες και η αποθήκευση ενέργειας
3. Η Αποδοτικότητα, η εξοικονόμηση, η ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και ο περιορισμός της ρύπανσης με μείωση της χρήσης του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ
4. Η Αλλαγή του μίγματος καυσίμου με προτεραιότητα στις ΑΠΕ
Στη βάση αυτού του συνολικού πλαισίου αναζητούμε νέους δρόμους και συνεργασίες. Εργαζόμαστε για την γεωπολιτική σταθερότητα και οικοδομούμε μεθοδικά τον στόχο μας για μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με εμβέλεια από την ΝΑ Ευρώπη έως και την ΝΑ Μεσόγειο. Εντός αυτής της λογικής κινηθήκαμε τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών και διασυνδέσεων, γενικότερα του φυσικού αερίου:
– Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη – χαρακτηρίστηκε μάλιστα ένα από τα δέκα πιο σημαντικά έργα που εκτελούνται παγκοσμίως- ξεπέρασε την φάση της στασιμότητας μετά από μια εποικοδομητική διαδικασία συνεννόησης. Αυτή την περίοδο έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του έργου. Εσείς γνωρίζετε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, την υπερεθνική σημασία αυτού του αγωγού, όπως κι εμείς μπορούμε να περιγράψουμε πολύ καλά τις θετικές του συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, ως τμήμα του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού μας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή και στην προμήθεια υλικών, συμπληρώνουν τα πιο εμφανή προσδοκώμενα οφέλη.
– Ο Ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός Φυσικού Αερίου (IGB) μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora, είναι ένα ακόμη ελπιδοφόρο σχέδιο που μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Η πρόσφατη υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης εισήγαγε σε νέα φάση κι αυτό το εγχείρημα. Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο να επισημάνω την σημαντική συμβολή της ομολόγου μου, υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κυρίας Πέτκοβα, σ’ αυτή την προσπάθεια.
– Από την γενική οπτική μας δεν έχουμε αφαιρέσει την προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI.
– Βήματα προόδου έχουν σημειωθεί στο ζήτημα της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ. Σύντομα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες κι αυτού του σχεδίου.
– Ο αγωγός του Κεντρικού Διαδρόμου μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο των συζητήσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστοιχηθεί η προσφορά με τη ζήτηση στην περιοχή.
– Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στο σχέδιο για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό, ως μία επιπρόσθετη, εναλλακτική διαδρομή για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει δημιουργικά στην διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σχέδιο δεν περιορίζεται στην ρωσική και την ελληνική πλευρά, ενώ, παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό κράτος έχει λάβει μέτρα έτσι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία αναφορικά με το έργο.
– Τα παραπάνω σχέδια, άλλα πιο ώριμα και κοντά στην υλοποίηση, άλλα υπό αξιολόγηση, αποτυπώνουν ένα πιθανό σύμπλεγμα αγωγών γύρω από το οποίο κινητοποιούνται τεράστιες δυνάμεις, δημιουργώντας αντίστοιχου μεγέθους θετικές προσδοκίες. Η προοπτική λειτουργίας του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαν-αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την συνολική εικόνα. Πρόκειται για μια ενεργειακή πύλη, ικανή να διασφαλίσει επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.
– Αυτή την περίοδο, το ΥΠΕΝ διερευνά, επίσης, τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, στο πλαίσιο του γενικότερου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.