Το Ελληνικό κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε νέα ύψη την Πέμπτη και η πίεση αυξήθηκε σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, μετά την πρόταση της Γερμανίας ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει μεγάλο φορτίο του χρέους της.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η αναδιάρθρωση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την εύθραυστη οικονομία της 17μελούς ζώνης του ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης απέκλεισε την αναδιάρθρωση, υποσχόμενη να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που ορίστηκαν από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2010, σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο διάσωσης της τάξης των 110 δισ. ευρώ.
Οι προσπάθειες για καταστολή των φόβων περί αναδιάρθρωσης, ήρθε μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έγινε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που αναγνώρισε δημοσίως το ενδεχόμενο για αναδιάρθρωση της Ελλάδας.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι δεν έγινε κανένας λόγος για αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα, και αναγνώρισε την σκληρή δουλειά της Αθήνας για να βάλει μια τάξη όσον αφορά τα δημοσιονομικά.
«Δεν υπάρχει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους όσο αφορά την Ελλάδα. Τίποτα απολύτως» δήλωσε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Ωστόσο, οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εν καιρώ, για να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές για χρηματοδότηση το επόμενο έτος.
Με ένα ογκώδες χρέος που αναμένεται να προσεγγίσει το 160% της ετήσιας παραγωγής έως το 2013 και με τα χρήματα του ΔΝΤ να εξαντλούνται το ίδιο έτος, κάποια κίνηση για μείωση του βάρους του χρέους στην Ελλάδα, όπως η μείωση ή η αναβολή της αποπληρωμής για τους επενδυτές ομολόγων, μοιάζει ολοένα και περισσότερο πιθανή.
Μια δημοσκόπηση του Reuters που έγινε χτες Πέμπτη έδειξε ότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν 60%πιθανότητες η Ελλάδα να πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της κατά τα προσεχή έτη. Οι πιθανότητες για την Ιρλανδία είναι 40% και για την Πορτογαλία στο 30%.
Διαβάστε επίσης: «Δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους»