Ενεργοποιείται η πολιτική οριστικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, μετά την χαμηλή ανταπόκριση των δανειοληπτών στις εκκλήσεις των τραπεζών για μια συμβιβαστική ρύθμιση των δανείων τους.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μόλις 1 στους 100 ανταποκρίθηκαν, κι ως αποτέλεσμα οι τράπεζες περνούν στην επόμενη φάση, αυτή του της διαγραφής ενός σημαντικού μέρους οφειλών κυρίως από το… μακρινό παρελθόν, που δεν έχουν αναβιώσει και για τις οποίες έχουν γίνει ήδη οι αναγκαίες προβλέψεις.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν στείλει το δεύτερο κύμα των επιστολών και ο χρόνος για τον χαρακτηρισμό ενός δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμου μετράει αντίστροφα και θα κριθεί έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου.
Η εμπειρία δείχνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις το κούρεμα που εφαρμόζεται, φθάνει το 60% ή ακόμη και το 80%, με την προϋπόθεση πάντα ότι ο οφειλέτης είναι σε πραγματική αδυναμία και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία. Από την πρακτική που εφαρμόζεται, προκύπτει επίσης ότι το μαχαίρι της διαγραφής δεν το έχουν πλέον μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι ίδιοι οι οφειλέτες, οι οποίοι παροτρύνονται να εξοφλήσουν ένα μικρό έστω τμήμα της συνολικής οφειλής, προκειμένου το δάνειο να κλείσει οριστικά και να μπει στο αρχείο.
Στην περίπτωση οφειλών από στεγαστικά δάνεια, οι δυνατότητες για διαγραφές είναι περιορισμένες και γίνονται μόνον επιλεκτικά και εφόσον ο δανειολήπτης έχει αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος της οφειλής σε συνδυασμό με μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσει το υπόλοιπο τόσο ο ίδιος όσο και ο εγγυητής.