Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις
Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινούνται καταναλωτές και επιχειρηματίες, στο ζήτημα της έκπτωσης φόρου από την κατάθεση αποδείξεων, που θα ισχύσει για το 2016, αφού η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη και ξεκάθαρη ανακοίνωση, μεσούντος του δευτέρου μήνα της νέας χρονιάς.
Η κυβέρνηση έχει κατ΄ επανάληψη ανακοινώσει ότι, στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μόνο οι ηλεκτρονικές αγορές θα λαμβάνονται υπόψιν στο εκπτωτικό καθεστώς, ωστόσο πολλά καταστήματα δεν έχουν προμηθευτεί καν τα απαραίτητα μηχανήματα «ανάγνωσης» χρεοπιστωτικών καρτών, ενώ και οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν το πώς θα οριστεί ο τρόπος καταγραφής και συλλογής των αποδείξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω «πλαστικού» χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών, ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ. Ουσιαστικά για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Την ίδια ώρα, παρατηρούνται φαινόμενα με καταστήματα και επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονική διασύνδεση να μην δέχονται πληρωμές μέσω καρτών, είτε για να φοροδιαφύγουν, είτε για να γλιτώσουν την προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πολύ βαριών ποινών, φυλάκιση, κλείσιμο της επιχείρησης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, για όσους δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.
Τα χρηματικά πρόστιμα θα φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ, το κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ενώ θα υπάρχει και η περίπτωση εξάμηνης φυλάκισης για εκείνους που αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.