Το «μπλόκο» που εφαρμόζει το Δημόσιο στις πληρωμές αποδίδει – Άλυτος γρίφος το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό
Με «φέσια» άνω των 5 δισ. ευρώ, σε βάρος κυρίως ιδιωτών πιστωτών αλλά και φορολογουμένων, το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε όχι μόνο να συγκρατήσει αλλά και να στηρίξει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον Δεκέμβριο του 2015, στα 5,386 δισ. ευρώ, έναντι 5,795 δισ. ευρώ του περασμένου Νοεμβρίου.
Αυτό προκύπτει με βάση τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καταβολή των συντάξεων αποτέλεσε το 41% των δημοσίων δαπανών πέρυσι, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα του Συνταξιοδοτικού, για το οποίο τόσο πιέζεται η κυβέρνηση και «σκοινοβατεί» μεταξύ απειλών των δανειστών και κοινωνικής αντίδρασης.
Με βάση το προσωρινό Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα το ΥΠΟΙΚ, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε την περασμένη χρονιά στα 3,9 δισ ευρώ την ώρα όμως που το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε στα 4,13 δισ. ευρώ.
Τα ιδιαίτερα υψηλά «φέσια» προς προμηθευτές και φορολογούμενους λειτούργησαν καταλυτικά στην εμφάνιση των συγκεκριμένων επιδόσεων. Και αυτό καθώς οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον περασμένο Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στα 5,386 δισ. ευρώ, έναντι 5,795 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου από μόνα τους έφθασαν τον περασμένο Δεκέμβριο τα 4,647 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 739 εκατ. ευρώ, έναντι 715 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε 2,771 δισ. ευρώ έναντι 2,848 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 290 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, των νοσοκομείων σε 931 εκατ. ευρώ έναντι 1,118 δισ. ευρώ και των λοιπών νομικών προσώπων σε 203 εκατ. ευρώ έναντι 248 εκατ. ευρώ.
Ισχυρό «πονοκέφαλο» προκαλεί το Συνταξιοδοτικό
Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι το 41% των δημοσίων δαπανών πέρυσι αφορούσε την καταβολή συντάξεων. Πρόκειται δηλαδή για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 31,5 δισ. ευρώ και αναλογεί στο 17,9% του ΑΕΠ!
Η διατήρηση της συνολικής δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης σε πολύ υψηλά επίπεδα οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των δαπανών της κεντρικής διοίκησης για συντάξεις, δηλαδή σε αύξηση των δαπανών για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, όπως δείχνει μία συγκριτική μελέτη για το 2014 -15.
Έτσι ενώ το 2014, η κεντρική διοίκηση δαπάνησε 6,110 δισ. ευρώ για συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, το 2015 δαπάνησε για τον ίδιο λόγο 6,110 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, οι δαπάνες για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, κλπ) μειώθηκαν από 25,419 δισ. ευρώ στα 25,079 δισ. ευρώ.