Θετικός εμφανίζεται σε θέματα περί κρατικών περικοπών ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο διοικητής της Τράπεζςα της Ελλάδος.
Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει την συνταγή του για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Έμφαση δίνεται στη ριζική ανασυγκρότηση του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν σε μόνιμη βάση οι δαπάνες και να δημιουργούνται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης θα τονίσει την ανάγκη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν το συντομότερο δυνατόν την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στη συνέχεια σε ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ ταχύτερους από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ υποστηρίζοντας τα κυβερνητικά μέτρα ενώ θα ταχθεί και δημόσια κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, με τη μορφή του«κουρέματος».
Για τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Προβόπουλος θα υπογραμμίσει την ανάγκη αναδιάταξης του συστήματος και την απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενόψει της κατάθεσης των σχετικών σχεδίων από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΤτΕ.
Το αναπτυξιακό μοντέλο
Ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής εκτιμά ότι η αναπτυξιακή πολιτική, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να επενεργεί θετικά σε όλους τους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν αυτό το περιβάλλον.
Όπως έχει τονίσει κατ´ επανάληψη στο παρελθόν, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι:
• Ταχύτερος περιορισμός των δημόσιων ελλειμμάτων όχι μόνο για δημοσιονομικούς, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους.
• Στοχευμένες επιλογές για την ενίσχυση της ανάπτυξης με βάση ένα δεσμευτικό, συνεκτικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη, όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
• Εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις που κρίνει η ΤτΕ απαραίτητες αφορούν την υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διαμόρφωση πιο ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές, την άρση των εμποδίων για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.
Εκτός από αυτό ο κ. Προβόπουλος εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων, με την αξιοποίηση των νέων νόμων για τα κίνητρα επενδύσεων, ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και ενθάρρυνση της αποταμίευσης με την κατάλληλη φορολογική πολιτική.
Διαβάστε επίσης: “Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση”