«Αγκάθι» στην αξιολόγηση οι συντάξεις

Η υστέρηση στις φοροεισπράξεις, τα «κόκκινα» δάνεια και το Φρολογικό δυναμιτίζουν την σύγκλιση με τους Θεσμούς

 

Στην κρισιμότερη καμπή τους έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, σε μια ταυτόχρονη προσπάθεια όλων των πλευρών να διερμηνεύσουν τις τελικές προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την περίοδο των διαβουλεύσεων, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και αυτή των Θεσμών κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, επιμένοντας να εμφανίζονται φειδωλοί στην διασπορά ειδήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο ραντεβού με το κουαρτέτο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα, ωστόσο ούτε η Αθήνα ούτε οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει σε επίσημη επιβεβαίωση.

 

Προφανώς η επιστροφή των ελεγκτών στην χώρα μας θα καθοριστεί από αυτά που θα συζητηθούν και -ίσως- συμφωνηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο διήμερο 18-19 τρέχοντος μηνός. Κι αυτό μάλλον σημαίνει την ύπαρξη μιας κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους Θεσμούς στο καυτό θέμα του Ασφαλιστικού.

 

Άπαντες βέβαια είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Κομισιόν και ΕΚΤ συμφωνούν στην επισήμανση κοινών σημείων σύγκλισης με τις ελληνικές προτάσεις, έστω κι αν στο ζήτημα της προσωρινής αύξησης των εργοδοτικών εισφορών υπήρξαν αρχικά ενστάσεις. Και μπορεί στο τέλος η περαιτέρω μείωση των συντάξεων να μην αποφευχθεί, όμως το πόσο και για ποιες θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από το ΔΝΤ και την στάση της εκπροσώπου του Ταμείου στην ομάδα των ελεγκτών Ντέλια Βελκουλέσκου.

 

Από την άλλη, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Αθήνα δείχνουν να συμφωνούν με τις απόψεις του Πολ Τόμσεν για επιπλέον περικοπές συντάξεων. Κι εδώ τίθεται το ζήτημα εάν και κατά πόσο οι απόψεις Τόμσεν αντανακλούν τις πραγματικές θέσεις του Ταμείουή εάν αποτελούν απλώς ένα πρόσχημα για να διευκολυνθεί η απεμπλοκή του από το ελληνικό ζήτημα.

 

Νέες εναλλακτικές


Πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει ήδη καταστρώσει και παρουσιάσει στους Θεσμούς ένα εναλλακτικό σχέδιο προτάσεων για όλα τα καυτά ζητήματα των διαφωνιών. Σχέδιο δηλαδή επί του Φορολογικού, του δημοσιονομικού κενού αλλά και αυτού που έχει να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Επικρατεί η αντίληψη ότι ο μοναδικός «άσος» της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα του 1,2 δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε στα έσοδα του Ιανουαρίου. Μειονέκτημα βεβαίως αποτελεί η παρατηρούμενη υστέρηση στις φοροεισπράξεις αλλά και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση -κάτι που μοιραία οδηγεί σε νέα μείωση συντάξεων, καθιστώντας τις αυξήσεις σε φόρους και εισφορές ατελέσφορα ως μέτρα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ