Σφίγγει ο κλοιός των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών
Σκληραίνει η στάση των δανειστών στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, οι οποίοι σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να φτάσει η συζήτηση στον επόμενο τελικό γύρο για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προτείνουν εθνική σύνταξη 250 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η εθνική σύνταξη θα συνδέεται με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης, ενώ σημειώνει ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν πέσει και άλλες προτάσεις που αφορούν σε κλιμακωτές μειώσεις ως 20% στις επικουρικές, σε περικοπή του μισού μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με πληρωμή του ανά δίμηνο, αλλά και σε διορθώσεις στα ποσοστά εισφορών για τους αγρότες.
Η εθνική σύνταξη
Το «διορθωμένο» σχέδιο που έφεραν οι δανειστές προβλέπει μείωση του ποσού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα βασικό ποσό στα 250 ευρώ, καθώς αυτό είναι το όριο που μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στην εφημερίδα.
Από εκεί και πέρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξάνεται ανάλογα με:
– το εισόδημα
– τα έτη ασφάλισης
– το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης που καθορίζεται στο 67ο έτος
Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αυξάνεται η εθνική σύνταξη στα 280 ή και στα 300 ευρώ είναι τα εξής:
– τα περισσότερα έτη ασφάλισης
– η πλησιέστερη στα 67 είναι ηλικία συνταξιοδότησης
– το πόσο μικρό είναι το συνολικό τους εισόδημα
Η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την αποκλιμάκωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ, με αντάλλαγμα να διατηρηθεί ένα τμήμα της για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 ως 20 έτη και η σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια να είναι στενότερη για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 20 και άνω έτη ασφάλισης.
Τον πιο καθοριστικό ρόλο πάντως όπως σημειώνει η εφημερίδα θα έχει η ηλικία συνταξιοδότησης καθώς μόνον όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ή τα 40 έτη ασφάλισης θα έχουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
Παράδειγμα: Ασφαλισμένος με 15 έτη και μισθό 1.000 ευρώ θα δικαιούται σύνταξη από δικές του εισφορές 120 ευρώ και ένα τμήμα από την εθνική σύνταξη που μπορεί να είναι 300 ευρώ, αν έχει κλείσει το 67ο έτος, ή 200 ευρώ αν αποχωρεί στο 62ο έτος. Αν αποχωρεί με 40 έτη, τότε για το ποσό της εθνικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία αλλά και το συνολικό εισόδημα.
Σύνταξη με… έναντι
Η πρώτη ανατροπή πάντως στο ασφαλιστικό είναι πιθανό να έρθει πριν από την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου, καθώς βρίσκονται επί θύραις μειώσεις ως και 47% στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από αυτό το μήνα.
Τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις 29 Φεβρουαρίου και επιπλέον πρέπει να επιστρέψει 11 εκατ. ευρώ που δανείστηκε από το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) τον προηγούμενο μήνα. Το Μετοχικό Ταμείο χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ εισπράττει 22 εκατ. ευρώ από εισφορές και συμπληρώνει τα υπόλοιπα είτε με ταμειακές διευκολύνσεις είτε με επιστροφές που του οφείλουν άλλοι φορείς. Οι πηγές αυτές όμως εξαντλήθηκαν και πλέον έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Η πρόταση που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει δύο σκέλη:
Να αλλάξει από αυτό το μήνα ο χρόνος πληρωμής του μερίσματος και να καταβάλλεται ανά δίμηνο (παλιά ήταν ανά τρίμηνο). Σε αυτή την περίπτωση το Μετοχικό Ταμείο θα πληρώσει στο τέλος Φεβρουαρίου το μισό μέρισμα και στο τέλος Μαρτίου το άλλο μισό. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν ένα μηνιάτικο για τους δύο μήνες!
Να υπογραφεί η απόφαση για περικοπές των μερισμάτων ως 47% και ταυτόχρονα να γίνουν οι πληρωμές των μειωμένων ποσών στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ το Μάρτιο και μετά οι πληρωμές να γίνονται ανά δίμηνο.
Μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μειώσεις θα έρθουν και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς η τρόικα είναι αντίθετη με την αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση κατά 25%.
Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για σταδιακή αύξηση των εισφορών στους αγρότες, ώστε να περάσουν τα μέτρα. Προς το παρόν υπάρχει σιωπηρή αποδοχή από μέρους τους για να διαμορφωθούν οι εισφορές στους αγρότες με τρεις κλίμακες, 12%, 14% και 16% επί του εισοδήματος από το 2017 και με τις ίδιες με πέρυσι εισφορές για το 2016.