Την επόμενη άνοιξη προσδιόρισε ως χρονικό σημείο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος έδωσε το παρών στη γενική συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λαμία.
“Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της του χρόνου την άνοιξη, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα”, είπε χαρακτηριστικά και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά από προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο και τα οποία έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα που όπως είπε “θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αναπτυξιακό νόμο που ξεκινά, ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι “να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. Απέρριψε τις αιτιάσεις που ακούστηκαν ότι δηλαδή δεν υπάρχουν λεφτά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για εξασφαλισμένα χρήματα. Αυτά είναι τα λεφτά που υπάρχουν”.
Παράλληλα, ο κ. Ρόβλιας, στάθηκε στις συνολικές προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ζητώντας την συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια που γίνεται. Επίσης απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις μελών της Ένωσης των Επιμελητηρίων για το θέμα του “Καλλικράτη” στα Επιμελητήρια, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου και υποσχέθηκε συμμετοχή στη διαμόρφωσή του.
ΚΕΕ: SOS για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά
Την ανάγκη για ένα σταθερό και εκλαϊκευμένο φορολογικό σύστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ως “αναμενόμενα”, ωστόσο, όμως, επέμεινε στην ανάλυση των επιμέρους μέτρων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ενώ χαρακτήρισε ως “θετική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης το γεγονός ότι έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών και της αναδιάρθρωσης του χρέους”.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης τα βασικά σημεία που τέθηκαν, από το σύνολο των εκπροσώπων Επιμελητηρίων αλλά και από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης, είναι η έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά εκπέμποντας ένα SOS.
“‘Εχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα ακόμη και για τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες”, σημείωσε ο κ. Κασιμάτης και προέβλεψε πώς “αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση όλες οι επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές”.
Εκτίμησε πως οι δείκτες της ανεργίας είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που παρουσιάζονται, καθώς, όπως είπε, “σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι 60.000 επιχειρηματίες, οι οποίοι έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους το τελευταίο διάστημα”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, από όλη τη χώρα, περιέγραψαν την “τραγική εικόνα” που επικρατεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς, την πτώση του τζίρου, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις επιπτώσεις από το φορολογικό σύστημα.
Υπογράμμισαν δε, με έμφαση, πως οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις.
Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα εξελιχθεί ο Καλλικράτης στα Επιμελητήρια και διεκδικούν συμμετοχή στη διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Παράλληλα, χαιρέτισαν ως θετική κίνηση την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και την απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, για ίδρυση επιχειρήσεων μέσα από υπηρεσίες μιας στάσης.
Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων υπογράμμισαν με έμφαση ότι βρίσκουν ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχουν καλή συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Ρόβλια, ενώ συγχρόνως έστειλαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση τονίζοντας πως “η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των επιχειρήσεων είναι η μοναδική λύση για διέξοδο από την οικονομική κρίση”.
Ο κ. Κασιμάτης, από την πλευρά του, κατηγόρησε κυβερνητικά στελέχη, που δεν κατονόμασε, ότι “εδώ και τέσσερις μήνες ζητώ να τους συναντήσω και ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση”.
Τέλος ο κ. Κασιμάτης υποστήριξε σε αρκετά σημεία των παρεμβάσεων του την αντίθεσή του στην πολιτική τής αύξησης των εσόδων από την αύξηση της φορολογίας που όπως είπε “είναι μια πολιτική που έχει αποτύχει”.