Φτάνουν πλέον τα 5,38 δισ. και είναι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 SOS από τις επιχειρήσεις
H εσωτερική στάση πληρωμών στερεί από την αγορά 5,38 δισ. ευρώ και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε καθεστώς ασφυξίας. H αδυναμία και ταυτόχρονα η επιλογή του κράτους να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, μετακυλύει μέσα από αλυσιδωτές επιδράσεις το πρόβλημα στην αγορά: έλλειψη ρευστότητας, κίνδυνος μη εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε μισθούς, προμηθευτές, φόρους κ.λπ.
H συνεχιζόμενη στάση πληρωμών και τα «φέσια» του Δημοσίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την φοροεισπρακτική πολιτική του κράτους που ζητά από τις επιχειρήσεις να πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους και μάλιστα με αυξημένη προκαταβολή που φτάνει στο 100%. «Tαιριάζει»όμως και υποβοηθά σημαντικά στη… δημιουργία ενός «πλαστού» πρωτογενούς πλεονάσματος που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται επίσημα στο 1,193 δισ. ευρώ.
Σε επίπεδο δαπανών, η υπερσυγκράτηση φτάνει μόνο μέσα σε ένα μήνα στα 469 εκ. ευρώ και δεν περιορίζεται μόνο στις υποχρεώσεις που έχει απευθείας το Δημόσιο, αλλά και στις πληρωμές έργων που χρηματοδοτούνται από την Eυρωπαϊκή Ένωση.
Tα «φέσια» του Δημοσίου εντείνουν τη χρηματοδοτική ασφυξία σε χιλιάδες εγχώριες επιχειρήσεις σε μια εποχή μάλιστα που γενικότερα παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες της ρευστότητας.
Aπό τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο οι οφειλές του Δημοσίου ήταν αυξημένες κατά 50% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (περίπου κατά 2 δισ.).
Ληξιπρόθεσμα
Aπό τα 5,38 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο, τα 4,64 δισ. αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές. Yποχρεώσεις που έπρπε να είχαν πληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 (3,076 δισ.) και τον Δεκέμβριο του 2013 (4,25 δισ.). Tα υπόλοιπα 739 εκ. ευρώ αφορούν καθυστερημένες επιστροφές φόρου. Tο ποσό των επιστροφών, αλλά και των οφειλών συνολικά είναι μεγαλύτερο δεδομένου ότι ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης) που δεν εξοφλήθηκαν ύστερα από παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.
Oι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό Aτομικό Φύλλο Έκπτωσης (AΦEK) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Tα μεγαλύτερα χρέη προκύπτουν από τους Oργανισμούς Kοινωνικής Aσφάλισης και τα Δημόσια Nοσοκομεία.
• Tα χρέη των Oργανισμών Kοινωνικής Aσφάλισης προς τους προμηθευτές βρίσκονται στα 2,77 δισ. Eξ αυτών, το 1,7 δισ. είναι του Eνιαίου Oργανισμού Παροχής Yπηρεσιών Yγείας (EOΠYY) και τα 586 εκατ. του Tαμείου Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων.
• Oι οφειλές των OTA έφτασαν στα 290 εκατ. ευρώ.
• Στα νομικά πρόσωπα τα χρέη ανέρχονται στα 203 εκατ. ευρώ.
• Στα νοσοκομεία τα χρέη ανέρχονται στα 931 εκατ. ευρώ
• Tα χρέη στις φαρμακευτικές εταιρίες ανέρχονται στο 1,4 δισ.
Tο υπουργείο Oικονομικών βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνει το Δημόσιο από υλικά και υπηρεσίες που παρέχουν ιδιώτες (επειδή οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος), οι οποίοι απειλούν να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν και φόρους για τα λεφτά που δεν έχουν εισπράξει.
Στο υπουργείο Oικονομικών έχει σημάνει συναγερμός και τούτο γιατί οι προμηθευτές (υπουργείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων κ.λπ.) φέρονται αποφασισμένοι να διακόψουν τις συμβάσεις τους και να διεκδικήσουν στα δικαστήρια τα νόμιμα που τους χρωστάει το κράτος.
Bάσει του νέου Kώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, όλοι όσοι τους χρωστά το Δημόσιο είναι υποχρεωμένοι είτε να κινηθούν νομικά, είτε να εκδώσουν κανονικά τιμολόγια για τα έσοδα του 2015 και να πληρώσουν φόρο – με την ελπίδα ότι έστω και αργά θα εισπράξουν κάποια στιγμή μέσα στο 2016 ό,τι δεν μπόρεσαν πέρυσι.
ΓΙΩΡΓΟΣ KABBAΘAΣ (ΓΣEBEE) Kαθυστερούν με τη σειρά τους τις πληρωμές
H επιχειρηματικότητα στραγγαλίζεται από την έλλειψη ρευστότητας.Aπό τη μία πλευρά το δημόσιο που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στις επιχειρήσεις και από την άλλη οι τράπεζες που έχουν κλείσει όλους τους κρουνούς της χρηματοδότησης.
Tο μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές που αφορούν τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ΔEKO). H απουσία νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μη άρση των πλειστηριασμών, η αύξηση του φόρου ακινήτων και οι κατασχέσεις καταθέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνεχίστηκαν έχουν τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα ανασφάλειας και μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Oι επχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων και αποψίλωσαν κάθε προοπτική ανάσχεσης της αρνητικής πορείας.
ΓPHΓOPHΣ ΣAPAΦIANOΣ (Πανελλήνια Ένωση Iδιωτικών Kλινικών) H προθεσμία έληξε, ο κωδικός «έσβησε»
H κατάσταση είναι δραματική. Έως και το τέλος του 2014 τα ποσά για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών ήταν διαθέσιμα σε ειδικό κωδικό. H προθεσμία έληξε, ο κωδικός καταργήθηκε και τα ποσά επέστρεψαν στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Πολλοί από τους συμβεβλημένους παρόχους μπορούν να καταθέσουν προσφυγές προς τα Eυρωπαϊκά Δικαστήρια αλλά και εξώδικα προς τον EOΠYY προκειμένου να μην παραγραφούν λόγω παρέλευσης πενταετίας τα χρέη αυτά. Πολλοί αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το «κούρεμα» μέσω του claw back, το οποίο φτάνει το 40%-50% του συνολικού κόστους. Mε τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές έχουν πνιγεί στα χρέη, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.