Ξαναγράφουν τα σχέδιά τους από την αρχή οι κεντρικοί τραπεζίτες
Να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους αναγκάζονται οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, έπειτα από τη «σφαγή» στις αγορές από τις αρχές του έτους. Οι επενδυτές πιστεύουν πλέον ότι δεν θα σημειωθεί ούτε μία αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές του G7 φέτος, ενώ ο αριθμός των αναμενόμενων μειώσεων επιτοκίων για το 2016 αυξήθηκε από τις μηδέν στις έξι.
Τα στοιχεία, τα οποία συγκέντρωσαν αναλυτές της Danske Bank, δείχνουν ότι οι επενδυτές περιμένουν από τους κεντρικούς τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια και να ενισχύσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις οικονομικές προοπτικές. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σχέδια για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που προσεκτικά κατάρτισαν τους τελευταίους μήνες οι κεντρικές τράπεζες, οδεύουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων. Στις αρχές του έτους, η αγορά προεξοφλούσε την πιθανότητα δύο αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ για το 2016. Τώρα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση φέτος. Η μεγάλη μεταβολή στις εκτιμήσεις έρχεται αφότου τα διεθνή χρηματιστήρια έπεσαν σε «bear market», καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων εγκατέλειψαν τις μετοχές για χάρη ασφαλέστερων επενδύσεων, όπως είναι τα ομόλογα και ο χρυσός. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους 637 φορές από την κατάρρευση της Bear Stearns, το Μάρτιο του 2008. Και έχουν αγοράσει στοιχεία ενεργητικού συνολικού ύψους 12,3 τρισ. δολαρίων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch.
Στις αρχές του έτους δεν υπήρχαν προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά τώρα οι traders περιμένουν όχι μόνο μία, αλλά τρεις μειώσεις των επιτοκίων, που ήδη βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα. Μειώσεις επιτοκίων αναμένονται επίσης από τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και του Καναδά.
Όμως, οι traders φοβούνται, την ίδια στιγμή, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi θα μπορούσε να απογοητεύσει, όπως έκανε και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για μια σημαντική ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε κάτι τέτοιο. Η Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει πλέον στριμωχθεί στη γωνία. Οι οικονομολόγοι της BNP Paribas εκτιμούν ότι έχει παγιδευτεί, καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια έως το 2018. «Πιστεύουμε ότι η Fed θα προσπαθήσει να διαχειριστεί μία οπισθοχώρηση με ελεγχόμενο τρόπο, ελπίζοντας την ίδια στιγμή για το καλύτερο. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι το καλύτερο θα επιβεβαιωθεί», λένε.
«Η μοναδική συζήτηση που αξίζει να γίνει είναι εάν πρόκειται για την αρχή μίας άλλης χρηματοοικονομικής κρίσης. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι έτσι, αλλά οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με το φόβο μιας κρίσης», λέει ο Luke Hickmore, διαχειριστής της Aberdeen Asset Management.