Υποχωρεί πάνω από 2% το αργό

Συνεχίζουν να χάνουν έδαφος οι τιμές του αργού, μετά από τα χθεσινά απογοητευτικά σχόλια από πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, που «εξανέμισαν» τις όποιες προσδοκίες για μείωση της παραγωγής και ακόλουθη εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.

 

Ειδικότερα, την Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali bin Ibrahim Al-Naimi απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών στην παραγωγή αργού, όπως και ο Ιρανός ομόλογός του που χαρακτήρισε τη συμφωνία για το προσωρινό «πάγωμα» της παραγωγής που συμφώνησαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία.

 

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή του, μετά από την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τη Δύση.

 

Ο επικεφαλής του εθνικού οργανισμού για το πετρέλαιο του Ιράκ Faleh al-Amri κάλεσε, σήμερα, τις χώρες – μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και τους παραγωγούς εκτός του Οργανισμού να δράσουν αναλόγως ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία ενδέχεται να είναι εκτενέστερη και να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθεί.

 

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI συμβολαίου παραδόσεως Απριλίου υποχωρεί κατά 2,95%, φθάνοντας στα 30,93 δολάρια το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ στο Λονδίνο, το Brent σημειώνει πτώση κατά 2,04% και διαμορφώνεται στα 32,59 δολάρια το βαρέλι.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του αργού γνώρισαν άνοδο, στον «απόηχο» της συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας, Κατάρ και Βενεζουέλας για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Ωστόσο, το θετικό κλίμα δεν άργησε να υπονομευθεί, ελλείψει ανάλογης δέσμευσης από το Ιράν και εμφανούς αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για διατήρηση της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα, εν μέσω της υπερπροσφοράς που έχει ωθήσει τις τιμές χαμηλότερα κατά 70% από τα μέσα του 2014.

 

Όπως σημειώνει ο Ric Spooner, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στη CMC Markets, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης των τιμών, καθώς δεν υπάρχει «καμία ρεαλιστική προοπτική επίτευξης συμφωνίας για την παραγωγή» και εν όψει της ηπιότερης ζήτησης που θα σημειωθεί την άνοιξη.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ