«Η μείωση των συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς»
Για την μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, ακόμη κι αν οι δανειστές το απαιτήσουν επίμονα, διαβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Τόνισε δε πως θα προστατευτούν τα εισοδήματα των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, ωστόσο επεσήμανε πως η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να υλοποιήσει τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει.
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πως το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα από 5% θα αυξηθεί στο 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές, πράγμα που αυξάνει τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση οδηγώντας την σε επιπλέον περικοπές των συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος τις χαρακτήρισε ως «εξωπραγματικές».
Πρόσθεσε δε πως ελπίζει το θέμα δεν θα πάρει περαιτέρω διαστάσεις κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί «πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα» και να τελειώσει «εντός του Μαρτίου».
«Ακούμε διάφορα πράγματα, κάποια ακραία, μέσω διαρροών, για το ΔΝΤ, τα οποία ελπίζω ότι δεν θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η μείωση των συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα στηρίζονται στις συντάξεις για να τα βγάλουν πέρα.
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα επιμείνει σε αυτό, αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδύνευε ο ίδιος απάντησε: «Δεν θα μπορούσε να αποτελεί κόκκινη γραμμή διαφορετικά».
«Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα πρέπει να προστατευθεί» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Οι νομοθέτες είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα και την ορθότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν θα έχουμε πρόβλημα κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Τέλος, σχετικά με τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, όσον αφορά τον ΟΓΑ (ο οποίος δεν θα ενταχθεί στο κοινό ασφαλιστικό ταμείο έως το 2021), αλλά και την πρόταση ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών να μειωθούν στο 16%, αντί του 20%, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως είναι δύο προτάσεις που θα συζητηθούν όταν επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.
«Δεν προσπαθούμε μόνο να εφαρμόσουμε το σχέδιο διάσωσης το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δεδομένου ότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παραχώρηση που έχει την υπογραφή μας. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα διώξει την Ελλάδα από την κρίση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύουν τους αδύναμους», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.