H αναδιάρθρωση στην Ελλάδα κρύβει παγίδες

Τα έθνη της Ευρωζώνης που διέσωσαν την Ελλάδα έχουν ενημερώσει τους πολίτες τους πως δεν θα χάσουν χρήματα. Οι αποδυναμωμένες ελληνικές τράπεζες κατέχουν το ελληνικό χρέος, έτσι οι απώλειές τους ενδέχεται να χρειαστεί να επουλωθούν από την κυβέρνηση της ίδιας της χώρας.

 

Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν πιθανόν την ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκοπεί από τη χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και θα χρειαζόταν να επιβιώσει μόνη της.

 

«Ο χρόνος για εύκολες λύσεις έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό», λέει ο Σόνι Καπούρ, διευθύνων σύμβουλος της Re-Define που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

 

Οι ήδη υψηλές προσδοκίες της αγοράς για την αθέτηση υποχρέωσης ή της «αναδιάρθρωσης», έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωθώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υψηλότερα.

 

Έλληνες και αξιωματούχοι της ΕΕ παρατάσσονται για να απορρίψουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

 

Ξένοι αξιωματούχοι και αναλυτές


Ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον, «Δεν βλέπουμε την αναδιάρθρωση του χρέους ως εναλλακτική λύση».

 

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα την Πέμπτη ότι μετά από μια αναδιάρθρωση «η ελληνική οικονομία θα γονατίσει».

 

Όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να ανεβαίνουν την Παρασκευή, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον σκεπτικισμό των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανεχτεί ένα χρέος που αναμένεται να ανέλθει πάνω από 1,5 φορές της ετήσιας οικονομικής παραγωγής το τρέχον έτος.

 

Η ΕΕ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 375 δισ. ευρώ το 2013 από 298 δισ. το 2009.

 

Χωρίς αναδιάρθρωση, το χρέος δεν θα μειωθεί, μέχρι η Ελλάδα απελευθερώσει μετρητά για αποπληρωμή. Αυτό θα απαιτήσει μαζική αναθεώρηση των οικονομικών του κράτους. Η χώρα δεν είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

 

«Οι αγορές λειτουργούν σε μια βάση αναδιάρθρωσης κατά κάποιον τρόπο», λέει ο Kenneth Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ στην BNP Paribas στο Λονδίνο.

 

Οι οικονομολόγοι στις Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι περίπου το 20% του χρέους στην Ελλάδα στο τέλος του 2010 βρισκόταν στις εγχώριες τράπεζες. Οι τράπεζες αυτές είναι σε δύσκολη θέση και οι απώλειές τους μπορεί να απαιτήσουν διασώστες που θα φέρουν περισσότερα χρήματα για βοήθεια.

 

Περίπου το ένα τρίτο του χρέους βρίσκεται στην κατοχή του “μη τραπεζών,” συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

Η ΕΕ θα ήθελε να προχωρήσει stress test των οργάνων αυτών πριν από την εξέταση των ζημιών, σύμφωνα με τον Αντρέ Σαπίρ, οικονομολόγος της Bruegel. Και, όπως λέει, τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι πολιτικώς ευαίσθητα. «Υπάρχουν άνθρωποι πίσω από αυτά».

 

Από την πλευρά της ΕΕ, το δάνειο αποτελείται από 80 δισ. ευρώ από 15 χώρες της ζώνης του ευρώ προς την Ελλάδα.

 

Αναδιάρθρωση


Η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να φέρει απώλειες για τους 15 δανειστές, κάτι που θα προκαλούσε βαθιά δυσφορία στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και άλλες ισχυρές χώρες των οποίων οι ψηφοφόροι ήταν εχθρικές προς τη διάσωση.

 

Ο Αντρέ Σαπίρ συμπληρώνει χαρακτηριστικά, «Από πολιτική άποψη, ήταν δύσκολο για μένα να δω την χώρες της ζώνης του ευρώ να σημειώνουν απώλειες». «Από νομική άποψη, ήταν δύσκολο για μένα να τους βλέπω να μην σημειώνουν καμία απώλεια».

 

Η Ελλάδα, σχεδόν σίγουρα, χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Η ΕΕ αναμένει τώρα ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει την έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων χρέους και πάλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

 

Αυτό φαίνεται απίθανο, δεδομένων των τρέχουσων συνθήκών στις αγορές των ομολόγων. Αλλά η Ελλάδα επί του παρόντος έχει ακόμη ένα έλλειμμα αρκετά μεγάλο ώστε, ακόμη και αν σταματήσει όλες τις πληρωμές τόκων, θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα. Και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από κάπου.

 

Διαβάστε επίσης: «Καταστροφική» η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα

Πηγή: Wall Street Journal

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ