Για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
Νέες βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του 1ου Οικονομικού Forum των Δελφών, κληθείς να σχολιάσει ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγηση.
«Στον 6ο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Γιατί να την θεωρήσουμε υπεύθυνη στάση αυτή;», ανάφερε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» ανοικτά τον Πολ Τόμσεν.
Ο κ. Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός. «Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη», υποστήριξε. «Όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν σου λέει τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στη διαπραγμάτευση.
«Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα κυρίως με τα έσοδα από τους φόρους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+3,87% αλλά και με τις αμυντικές δαπάνες (σ.σ βάσει μνημονίου οι δαπανές του υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να περιοριστούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016). Αυτό το «κενό» το προσδιόρισε περίπου στα 600-700 εκατ. ευρώ. «Και για το θέμα έχουμε βρει λύσεις», υποστήριξε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέδεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με την προσφυγική κρίση στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς. «Η προσφυγική κρίση καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προκύψει από το προσφυγικό, εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
«Με αυτό το δεδομένο υπάρχει αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη διαδικασία της α’ αξιολόγησης», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης ενώ απέρριψε την πρόταση κάλυψης αυτού του κόστους μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
«Το όραμά μας δεν είναι να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Δεν θέλουμε να γίνουμε ο Λίβανος της Ευρώπης», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιζητά οικονομικά ανταλλάγματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση συλλογικά. Θα πρέπει οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί».