Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η βιομηχανία μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, έπειτα από μια διετία έντονης μείωσης του όγκου της παραγωγής και των εσόδων της.
Τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ο δείκτης της παραγωγής του κλάδου κινήθηκε ανοδικά, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2010, με αποτέλεσμα στο δίμηνο να καταγράφεται άνοδος της παραγωγής, σε σύγκριση με το ίδιο δίμηνο του 2010, κατά 8,4% (+17,5% τον Ιανουάριο και +2,5% τον Φεβρουάριο). Ειδικότερα τον Ιανουάριο κατεγράφη, επίσης, αύξηση των συνολικών εσόδων των επιχειρήσεων κατά 24,5%.
Οι μεταβολές που σημειώνονται στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας μηχανών αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, αφενός την κάμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω της σοβαρής μείωσης των επενδυτικών δαπανών ολόκληρου του βιομηχανικού και κατασκευαστικού τομέα και, αφετέρου, την ένταση, κατά τους τελευταίους μήνες, των προσπαθειών για την εξασφάλιση παραγγελιών από άλλες, γειτονικές χώρες.
Επί συνόλου 21 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, παρουσίασαν μόνο τρεις (14,3%), σε αντίθεση με τις άλλες 18 (85,7%), οι οποίες εμφάνισαν πτώση.
Η συνολική παραγωγή μηχανών στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το 2009, κατά 17,9%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 32,6%. Το 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 27%, σε σχέση με το 2008.
Η καθοδική πορεία της παραγωγής του κλάδου κατά το 2010 ήταν συνεχής, αν και αμβλύνθηκε τους τελευταίους μήνες του έτους.
Όπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή μηχανημάτων ζύγισης και μέτρησης κατά 22,4%. Επίσης, αυξήθηκε η παραγωγή μερών εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης και αντλιών θερμότητας κατά 83,8% και μερών εξοπλισμού ανύψωσης και διακίνησης φορτίων κατά 3,6%.
Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή παλινδρομικών συμπιεστών μετατόπισης κατά 18,9%, κινητών ανυψωτικών πλαισίων, φορτωτήρων και γερανών κατά 50%, κλιματιστικών μηχανημάτων κατά 45,8%, εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης και αντλιών θερμότητας εκτός των συσκευών οικιακού τύπου κατά 18,9%, μερών μηχανημάτων που δεν περιέχουν ηλεκτρικές συνδέσεις κατά 14,6%, σβαρνών, αναμοχλευτήρων και καλλιεργητικών μηχανών και εργαλείων κατά 18% και μηχανημάτων για εκτόξευση, διασπορά ή ψεκασμό υγρών και κονιοποιημένων προϊόντων για τη γεωργία και την κηπουρική κατά 26,75%.
Παράλληλα μειώθηκε η παραγωγή τόρνων για αφαίρεση μετάλλου κατά 42,5%, άλλων εργαλειομηχανών για την κατεργασία μετάλλου κατά 33,25%, μερών και εξαρτημάτων για εργαλειομηχανές κατεργασίας μετάλλων κατά 38,5%, μηχανών λείανσης ή στίλβωσης για την επεξεργασία πέτρας, κεραμικών υλικών και σκυροδέματος κατά 59,2%, μηχανημάτων για διαλογή, άλεση, ανάμειξη και παρόμοια επεξεργασία γαιών, λίθων, μεταλλευμάτων και άλλων ορυκτών ουσιών κατά 1%, μη ηλεκτρικών φούρνων αρτοποιίας και μη οικιακού εξοπλισμού για μαγείρεμα ή ζέσταμα φαγητού κατά 36,6%, μηχανημάτων για τη βιομηχανική προετοιμασία και την παρασκευή τροφίμων και ποτών κατά 17,7%.
Ακόμη, σημαντική ήταν η μείωση της παραγωγής μηχανημάτων για τη νηματουργία και την υφαντουργία, μηχανισμών αεροπλοϊας, ανασχετικών οργάνων, παρόμοιου εξοπλισμού συσκευών ζυγοστάθμισης και μηχανημάτων ειδικής χρήσης, υδραυλικών συγκροτημάτων και άλλων φυγοκεντρικών αντλιών.
Τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκαν το περασμένο έτος κατά 23,4%, έναντι μείωσης 16,9% που είχε σημειωθεί το 2009.
Η παραγωγή του κλάδου των μηχανών αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 2,1% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η παραγωγή μηχανών στη χώρα μας μειώθηκε κατά 33%.