ΔΝΤ και ΕΕ επιθυμούν αποτροπή πτώχευσης της Ελλάδας

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «FAZ» γράφει πως ΔΝΤ και ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν την πτώχευση της Ελλάδας.

 

Αυτό ειπώθηκε κατά την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

 

Η ελληνική πτώχευση δεν αποτελούσε επισήμως αντικείμενο των διαβουλεύσεων των υπουργών Οικονομικών της G-20, ωστόσο «στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20», γράφει η «FAZ».

 

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση», είπε ο κ. Σόιμπλε, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στο Γερμανικό υπ.Οικονομικών εξετάζεται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με ομόλογα εγγυημένα από την Ευρωζώνη, (μοντέλο «Μπρέιντι»).

 

Η «FAZ» σημειώνει ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση».

 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο. Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά».

 

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας «Bundesbank» στις αποφάσεις του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Σύμφωνα με τη FAZ, ο κ. Μπρίντερλε θέλει η «Μπούντεσμπανκ» να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της Μπούντεσμπανκ στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας «αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού».

 

Το ΔΝΤ ανησυχεί για «κενό» ιδιωτών επενδυτών


Το ΔΝΤ ανησυχεί για το ενδεχόμενο χώρες όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο να χάσουν το βασικό κορμό των ιδιωτών επενδυτών τους.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας Handelsblatt (Χάντελσμπλατ 18.04.11), στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα γίνεται λόγος για «δημιουργία κενού» στη βάση επενδυτών σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου. Διαπιστώνεται σχετικά ότι τα κρατικά χρέη της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε εγχώριες τράπεζες, διότι απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ακόμη και αν δεν αναφέρεται ανοιχτά, η ανάλυση του ΔΝΤ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή στρατηγική διάσωσης που ακολουθεί η ΕΕ μπορεί τελικά να αποτύχει εξαιτίας της απώλειας της προηγούμενης βάσης επενδυτών. Ο σχεδιαζόμενος από το 2013 Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM δυσχεραίνει επιπρόσθετα την ανάληψη δανείων από αδύναμες χώρες». Ο λόγος είναι ότι προβλέπει ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος πτώχευσης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ