Ομάδες του προσωπικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισκέφθηκαν το Δουβλίνο στις 5 με 15 Απριλίου, για την πρώτη τριμηνιαία αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της ιρλανδικής κυβέρνησης. Οι στόχοι του προγράμματος είναι: να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες οικονομικού τομέα και να θέσουν την οικονομία της Ιρλανδίας σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης, υγιούς δημόσιας οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η διατήρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στο να επωμιστεί το βάρος της προσαρμογής είναι μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος.
Η αξιολόγηση της ομάδων είναι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και η σταθερή εφαρμογή της πολιτικής θα είναι το κλειδί.
Η Ιρλανδία σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης της πρόσφατης ιστορίας της. Η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθοριστεί παρά την περίοδο της πολιτικής αλλαγής και ένα αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον. Η νέα κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος για την Κυβέρνηση και της αποφασιστικής προσέγγισής της όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, έχει αναλάβει την πλήρη κυριότητα των στόχων και των βασικών στοιχείων του προγράμματος που υποστηρίζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2011 στοχεύουν στην συνέχιση της ανάπτυξης. Μετά την αναθέτουσα κατά 1% το 2010, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί το 2011, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τις προβλέψεις του παρελθόντος. Ισχυρές εξαγωγές οδηγούν στην επέκταση, υποστηριζόμενες από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου. Η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να συστέλλεται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Ο πυρήνας του πληθωρισμού προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος, αλλά η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνουν τον πληθωρισμό.
Στον τραπεζικό τομέα, η συνολική αύξηση κεφαλαίου και των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν στις 31 Μαρτίου, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος. Η αξιοπιστία της άσκησης αντανακλάται σε θετικές αντιδράσεις της αγοράς, με τις ιρλανδικές αποδόσεις των ομολόγων να μειώνονται μετά την ανακοίνωση. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προτεραιότητες για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιοργάνωσης και της απομόχλευσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της βάσης. Τα βήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση του τραπεζικού συστήματος να γίνει οδηγός της οικονομικής ανάκαμψης.
Στο φορολογικό μέτωπο, οι στόχοι για τα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 και τα τέλη Μαρτίου 2011 συναντήθηκαν με ένα άνετο περιθώριο. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα ανερχόταν σε περίπου 10,5% του ΑΕΠ το 2011, και οι αρχές επιβεβαίωσαν εκ νέου την ισχυρή δέσμευσή τους για τη δημοσιονομική εξυγίανση που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από την ΕΕ / ΔΝΤ, καθώς και για την διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2015. Στο εγγύς μέλλον, οι αρχές σκοπεύουν να υιοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων «θέσεις εργασίας», για την τόνωση της απασχόλησης, εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Οι αρχές έχουν διενεργούν επίσης μια συνολική αναθεώρηση των δαπανών για να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση υποστηρίζεται από την πλέον αποτελεσματική χρήση των πόρων. Αυτά, και άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.
Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρικτικά μέτρα στο “Εργασία Πρωτοβουλίας» και μεταρρυθμίσεις των τομεακών ρυθμίσεων καθορισμού των μισθών στη βάση της συνεχιζόμενης επανεξέτασης, θα προωθήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης να εισαγάγει νομοθετικές αλλαγές για την άρση των περιορισμών στο εμπόριο και τον ανταγωνισμό σε ορισμένους προστατευόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του νομικού επαγγέλματος, των ιατρικών υπηρεσιών και του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
Η συνεχιζόμενη ισχυρή υλοποίηση του προγράμματος, με την υποστήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, παραμένει το κλειδί για την επίτευξη επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές κεφαλαίων με προσιτά επιτόκια.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης υποστηρίζεται από δάνεια από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, στο ποσό των σε 45 δισ. ευρώ και σε 22 δισ. ευρώ από την Επέκταση Ταμείου με το ΔΝΤ. Η συνεισφορά της Ιρλανδίας είναι 17,5 δισ. ευρώ. Έγκριση της σύναψης της πρώτης αναθεώρησης θα επιτρέψει την εκταμίευση των 4,5 δισ. ευρώ (2,9 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).
Η αποστολή για το επόμενο πρόγραμμα αναθεώρησης έχει προγραμματισθεί για τον Ιούλιο του 2011.