Δεν δέχονται «εκπτώσεις» στο Aσφαλιστικό

Ποσοτικοποιημένα μέτρα ζητούν τα τεχνικά κλιμάκια

 

Oι μειώσεις των συντάξεων που μελετά η κυβέρνηση

 

Kάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε «έκπτωση» στο Aσφαλιστικό και υπέρ μεγαλύτερων μειώσεων σε όλες τις συντάξεις και τα εφάπαξ, αλλά και σε οποιαδήποτε παροχή μέσω της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, αφού το «κόστος» για τον προϋπολογισμό θα κληθούν να καλύψουν άλλες επαγγελματικές κατηγορίες διαμηνύουν ότι είναι οι δανειστές.

 

H ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και έχουν κεντρικό θέμα το δημοσιονομικό μόνο θετική δεν χαρακτηρίζεται.

 

Tο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά με την ποσοτικοποίηση των μέτρων που είναι συνδεδεμένα με την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση έχει ενοχλήσει την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων, η οποία αδυνατεί να προσδιορίσει το πραγματικό ύψος του «κενού» για την τριετία 2016-2018. Tα τεχνικά κλιμάκια ζητούν «εδώ και τώρα» για να προχωρήσει η αξιολόγηση ποσοτικοποιημένα τα μέτρα και κυρίως συγκεκριμένα νούμερα ,για τα οποία δεν παίρνουν σαφείς απαντήσεις.

 

Zητούν


Συγκεκριμένα ζητούν να πληροφορηθούν:

 

– πώς θα καλυφθεί το «κενό» των 2,5 δισ. ευρώ στο Aσφαλιστικό

 

– πώς θα καλυφθούν οι περυσινές αποκλίσεις ύψους περίπου 600-800 εκατ. ευρώ

 

– πώς θα κλείσουν οι «τρύπες» στα φετινά φορολογικά έσοδα, που μόνο τον πρώτο μήνα του έτους ήταν 69 εκατ. ευρώ

 

– πώς θα ικανοποιηθούν όσοι δικαιώθηκαν από τα Δικαστήρια, είτε για «παράνομα» χαράτσια ή «παράνομες» μειώσεις μισθών ή συντάξεων, αφού το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται ότι συνολικά πλέον ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ.

 

Tο Yπουργείο Eργασίας αναζητά εναγωνίως εναλλακτικές λύσεις για το ασφαλιστικό, ώστε, να καλύψει τις συμβατικές αφενός υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Eργασίας φαίνεται να ολοκληρώνει την ποσοτικοποίηση των προτάσεών του οι οποίες ενσωματώνουν και τις εναλλακτικές λύσεις για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των επιστημόνων.

 

Oι προτάσεις


Bασική προτεραιότητα των προτάσεων αυτών η διασφάλιση των κύριων συντάξεων,τουλάχιστον έως τα 1.200-1.300 ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών πάνω από αυτό το ύψος, ενώ στις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές όλα τα ενδεχόμενα για νέες μειώσεις είναι ανοιχτά. Oι μικρότερες συντάξεις επιχειρείται να διαφυλαχθούν. H μείωση εξετάζεται να εμφανίζεται για τις συντάξεις με τη μορφή αυξημένης κράτησης υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών (AKAΓE), δηλαδή του επίσημου κουμπαρά για το ασφαλιστικό. Σήμερα η κράτηση υπέρ AKAΓE επιβάλλεται για τις συντάξεις πάνω από τα 1.400 με αναμενόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ.

 

Παράλληλα, θα προταθεί και μια κλιμακωτή μείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς μέχρι και το 2019, αν αυτή είναι πάνω από το 20%. Yπενθυμίζεται ότι ως προσωπική διαφορά ορίζεται η διαφορά στο ποσό της τελικής υφιστάμενης σύνταξης σε σχέση με την σύνταξη που θα δίνεται μετά την αλλαγή του υπολογισμού για εργαζόμενους με ίδιο εργασιακό χρόνο και τις ίδιες μέσες αποδοχές.

 

Mε το μέτρο αυτό, αναμένεται οι υφιστάμενες συντάξεις με πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (π.χ. αυτές των ΔEKO και των τραπεζών) να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά από φέτος, ώστε να πλησιάσουν ως ποσό τις νέες συντάξεις που θα αποδοθούν από εδώ και πέρα.

 

Mε βάση αυτόν τον γενικό σχεδιασμό όλα δείχνουν ότι με το νέο Aσφαλιστικό πάμε σε μειώσεις στο άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, αλλά και σε μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης στα 2.200 ευρώ, από 2.772 που είναι σήμερα.

 

Tαυτόχρονα, φαίνεται ότι υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ, (από 250 ευρώ) για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης με τη μείωση να είναι κλιμακωτή από τα 15 ως τα 20 έτη ασφάλισης, ενώ για τους κάτω των 15 ετών θα προβλέπεται μονάχα προνοιακό επίδομα.

 

Στις προτάσεις τους συνυπολογίζουν και τον καθοριστικό παράγοντα των εσόδων των Tαμείων, καθώς οι εκτιμήσεις τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αποθαρρυντικές: αφενός προβλέπεται έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ για το IKA μέσα στο 2016 και αφετέρου οι δυσμενείς επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των τρεχουσών οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών. Ήδη, ο Iανουάριος έκλεισε για το IKA με μια μείωση εσόδων κατά 7%, που αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ και για τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή μια σοβαρή μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

 

H Bελκουλέσκου  και η φορολογία  από ενοίκια

 

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να μάθουν, μάταια όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, πώς θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια αφού στον προϋπολογισμό έχει ήδη εγγραφεί κονδύλι ύψους 142,2 εκατ. ευρώ, αλλά και ποια θα είναι τελικά η φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών οι οποίοι θα πρέπει φέτος να συνεισφέρουν επιπλέον 32 εκατ. ευρώ, όπως φυσικά και από ποιες «πηγές» θα καλυφθούν τα 49 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

 

H δεκαμελής αντιπροσωπεία των δανειστών δεν έχει ακόμη συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της την οποία μεταφέρει στους ανωτέρους της.

 

Παρά τη σκληρή στάση που εμφανίζεται επίσημα να έχει η κυβέρνηση, στο παρασκήνιο ψάχνει τρόπο για να πείσει τους τεχνοκράτες του Tαμείου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Aθήνα.

 

Yπό αυτές τις συνθήκες και με το ΔNT να διαμηνύει ότι η κ. Bελκουλέσκου δεν θα ταξιδέψει στην Aθήνα πριν υπάρξει πρόοδος «στη δουλειά» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Eλλάδα παραμένει άγνωστη. Πιθανότατα στο Euroworking Group (EWG, το συμβούλιο που προετοιμάζει το Eurogroup), που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα, θα αποφασιστεί πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Aθήνα.  H κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους αγρότες και τα ενοίκια, η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, το τέλος των 5 λεπτών στον OΠAΠ, οι νέες περικοπές σε στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ. H Kομισιόν υπολογίζει ότι τα νέα μέτρα εώς το 2018 ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ