Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση – Επιμένει σε μέτρα άμεσης απόδοσης το ΔΝΤ
«Βορά» στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των περίπου 4 δισ. ευρώ του 2016 -κάτι για το οποίο άλλωστε οι απόψεις των Θεσμών αποκλίνουν από αυτές του ΔΝΤ- κινδυνεύει να γίνει το αφορολόγητο όριο των μισθωτών, καθώς οι δανειστές απαιτούν σημαντική μείωσή του κάτω από τα 9.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος, θέτοντας έτσι την όλη διαπραγμάτευση στον «αέρα» και δυναμιτίζοντας την πορεία της πρώτης αξιολόγησης.
Βρυξέλες και Φρανκφούρτη δείχνουν πρόθυμες να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητώντας εντός του τρέχοντος έτους πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η ελληνική πλευρά υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό στο 1,6 δισ. ευρώ. Ευρωπαίοι και Ελλάδα συμφωνούν τόσο στο ύψος του «ανοίγματος» όσο και στον τρόπο (μέτρα) αντιμετώπισής του, αλλά το ΔΝΤ επιμένει στις δικές του εκτιμήσεις και επιθυμεί να ληφθούν άμεσα μέτρα βέβαιης απόδοσης και να εφαρμοστούν επώδυνες παρεμβάσεις που θα αντισταθμίσουν το κενό.
Αυτός είναι και ο λόγος της εμπλοκής που σημειώνεται στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με οδυνηρές για την Οικονομία του τόπου συνέπειες.
Σήμερα το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων φτάνει τα 9.545 ευρώ (μέσω της μείωσης του φόρου έως 2.100 ευρώ). Οι δανειστές θεωρούν αυτό το ποσό πολύ υψηλό και πιέζουν στην προς τα κάτω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε τα φορολογικά βάρη να επωμίζονται και χαμηλότερα εισοδήματα, που σήμερα εξαιρούνται λόγω του «υψηλού» αφορολόγητου. Έτσι, σύμφωνα με το σκεπτικό των δανειστών, θα αυξηθεί ο αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων που θα πληρώνουν φόρο, προς τόνωση των κρατικών εσόδων.
Να σημειωθεί ότι το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εισοδήματα μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ δηλώνει το 56,9% των μισθωτών – συνταξιούχων ή 3.054.422 άτομα, επί συνόλου 5.370.677.
«Κόκκινη γραμμή»
Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει αυτή την «άδικη», όπως υποστηρίζει, λύση, και επιμένει στο σενάριο αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων υψηλότερων εισοδημάτων –από 30.000 ευρώ και άνω. Άλλωστε, σε περίπτωση που η άποψη των δανειστών επικρατήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί σε δεινή θέση λόγω της σφοδρής κοινωνικής αντίδρασης που θα συναντήσει. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά στο αφορολόγητο, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, έγκειται ακριβώς στο ότι μέχρι σήμερα, στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών δεν είχε καν τεθεί ζήτημα μείωσής του.
Αλλά κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις οι Θεσμοί έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, παρά την σθεναρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Τέθηκε όμως στη διάρκεια των τελευταίων διαβουλεύσεων, για να δοθεί μια πρώτη αρνητική απάντηση, ενώ διαμηνύθηκε επίσης πως δεν μπορεί να συζητηθεί μια τέτοια προοπτική, επειδή θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα.