Ως έργο εμφανούς στρατηγικής σημασίας, καθοριστικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.
Πρόκειται για το σύστημα αγωγών, μέρος του οποίου είναι και ο ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα και που θα μεταφέρει σε πρώτη φάση φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς τις χώρες της περιοχής μας και την Ιταλία.
«Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, και, ενδεχομένως μελλοντικά από εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας στην Κασπία Θάλασσα, υπηρετεί ουσιαστικά το στόχο όλων των ευρωπαϊκών εθνών, τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου. Η πολλαπλότητα πηγών τροφοδοσίας και οδεύσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και διασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές», τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος μιλώντας στο δεύτερο «Southern Gas Advisory Council» που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Βερροιόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στρατηγικής ενεργειακής σημασίας προς όφελος όλων των βαλκανικών κρατών, και, ενδεχομένως, πέραν αυτών, μέσω της κατασκευής όχι μόνο των δύο μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου, δηλαδή του TAP και του IGB, με τον πρώτο να αποτελεί μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που εισέρχεται τώρα στη φάση της υλοποίησης, αλλά και μέσω του υφιστάμενου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος αναβαθμίζεται, και τον σχεδιασμό του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη και θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική αλλά και την περιφερειακή αγορά».