Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες από την ελληνική πρόοδο

Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής στο μικροσκόπιο του Eurogroup της Δευτέρας

 

Αισιοδοξία επικρατεί κατά τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη, όσον αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθώς το θετικό κλίμα που τροφοδότησε η πρόοδος στον «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών οδηγεί στην δικαιολογημένη πεποίθηση ότι το θρίλερ των διαβουλεύσεων της χώρας μας με τους δανειστές της θα λάβει επιτέλους ένα αίσιο τέλος -προϋπόθεση απαραίτητη για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρά την άκαμπτη στάση που τηρεί το Ταμείο, έκανε λόγο για επιστροφή, σύντομα, των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Εξάλλου, επίσης χθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε «αισιόδοξος» για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες. «Είμαι αισιόδοξος, προχωρούμε, το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν ή λίγο μετά το Εurogroup της 7ης Μαρτίου δεν το γνωρίζω», ανέφερε ο αξιωματούχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Την ακριβή ημερομηνία της επιστροφής τους θα την γνωστοποιήσουν οι ίδιοι οι θεσμοί», συμπλήρωσε.

 

Στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, η ατζέντα που αφορά στην Ελλάδα εστιάζει στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, με την συμμετοχή του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος επιβεβαίωσε μεν την διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως το όλο ζήτημα έχει λάβει αδικαιολόγητα υπερβολικές διαστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα θα συνοδευτεί ασφαλώς με την υιοθέτηση εκ μέρους τους μιας κοινής στάσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το τελευταίο διάστημα, έχει (για πρώτη φορά) δημόσια αναδειχθεί το θέμα της διάστασης απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, σχετικά με το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται στην περίπτωση της Ελλάδας για το 2016 και την διετία 2017-18.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το κύριο βάρος των διαφωνιών του Ταμείου με τους Ευρωπαίους δανειστές αφορά στην εκτίμηση του ύψους του δημοσιονομικού κενού, επιμένοντας ότι τον Ιούλιο του 2015 συμφωνήθηκε ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 -κάτι που αποτελεί την βάση του (τρίτου) μνημονίου. Επεσήμανε μάλιστα πως δεν έχει τόση σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του προγράμματος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Εurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, οπότε οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν ευκολότερα να κάνουν τους υπολογισμούς τους για την περίοδο 2016 – 2018.

 

Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό των Θεσμών, για τον καθορισμό ενιαίας θέσης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρντ απάντησε ότι αυτό που γνωρίζει είναι πως γίνονται διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, και πως οι συζητήσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο.

 

Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα


Η καθυστέρηση στην υλοποίηση όσων προβλέπει το πρόγραμμα λειτουργεί όχι προς το συμφέρον της Ελλάδας, τονίζουν από τις Βρυξέλλες, αφού εκτός όλων των άλλων δυσχεραίνει και τις εκάστοτε εκταμιεύσεις των δόσεων που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

 

Ταυτόχρονα, Βρυξέλλες και Βερολίνου διαμηνύουν πως η σύνδεση του Προσφυγικού με τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να συνδέονται [βλ. σχετικά: Σόιμπλε: Το προσφυγικό δεν είναι δικαιολογία για την Ελλάδα]. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν τις δημοσιονομικές συνέπειες και τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει για την χώρα η προσφυγική κρίση.

 

Επιμένει το ΔΝΤ


«Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις βλέπει το ΔΝΤ και δεν ζητά νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων [βλ. σχετικά: Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα 9 δισ. ευρώ].

 

Ο κ. Ράις ανέφερε πως «oι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία και δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο σε ό,τι αφορά στους συμφωνημένους στόχους, πέρα δηλ. από αυτά που αποφασίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι». Ανέφερε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει σύντομα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Δηλαδή, το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Ράις είναι πως το ΔΝΤ εμμένει στους στόχους του καλοκαιριού, δηλαδή για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το έτος 2018, αλλά θεωρεί πως, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, όπως έγραψε στο πρόσφατο άρθρο του ο Πολ Τόμσεν. Εάν ληφθούν λιγότερα μέτρα από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει τη διαφορά να την καλύψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με την απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

 

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε επίσης πως υπήρξε χθες συνάντηση στις Βρυξέλλες για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε μάλιστα και την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Σημειώθηκε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές», είπε.

 

Το Ταμείο επιμένει στην εκτίμησή του, ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% έως 5% του ελληνικού ΑΕΠ, έτσι ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

 

Μικρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις


Μικρή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν [βλ. σχετικά: Κατάινεν: Η Ελλάδα έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις].

 

«Η Ελλάδα σημείωσε μικρή πρόοδο τον προηγούμενο μήνα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις απαραίτητες περικοπές» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

 

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις και τα τεράστια χρέη της χώρας είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν» [βλ. σχετικά: Ντάισελμπλουμ: Πόσο ακόμα να κοπούν οι συντάξεις;].

 

«H Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες»


Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει και το Βερολίνο, ωστόσο υιοθετεί πιο επιεική στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», που επικαλείται κύκλους του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, μπορεί η Αθήνα να έχει καθυστερήσει με τις μεταρρυθμίσεις, εντούτοις καταβάλλει προσπάθειες για την υλοποίησή τους και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί [βλ. σχετικά: Έτοιμος για παραχωρήσεις ο Σόιμπλε].

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ