Τροχοπέδη στην διαδικασία καταβολής των συντάξεων αποτελεί η έλλειψη μηχανογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται να προστεθεί στην μαζική φυγή των τελευταίων χρόνων υπαλλήλων του Δημοσίου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στους χρόνους απονομής των συντάξεων, οι οποίοι κυμαίνονται από 3 έως 33 μήνες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ενώ στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα 3 χρόνια, στο ΙΚΑ Καλαμάτας οι φάκελοι διεκπεραιώνονται μέσα σε 4 μήνες. Αντίστοιχες είναι οι διαφοροποιήσεις και ανά Ταμείο, με μεγάλους αδικημένους και πάλι τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που μένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και το Ταμείο Νομικών, όπου, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανοργάνωσης, η αναμονή αγγίζει τους 33 μήνες.
Η μείωση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σαφώς έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και κατά συνέπεια χρονοβόρο σύστημα αλλά και την έλλειψη οργανωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ, χωρίς να αντικατασταθεί.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ και παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή. Στο υποκατάστημα Πατησίων, για 8.000 αιτήσεις απασχολούνται 4 υπάλληλοι, και αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις του Αυγούστου του 2013. Στο υποκατάστημα Αγίων Αναργύρων 7 υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με την εξέταση 15.500 αιτήσεων. Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα τρία χρόνια. Αντίστοιχα, στο υποκατάστημα Αλεξάνδρας 4 υπάλληλοι πρέπει να διεκπεραιώσουν 7.300 αιτήσεις. Η λίστα της αναμονής φτάνει τον Φεβρουάριο του 2013. Αλλά και στο Μαρούσι οι αιτήσεις έχουν φθάσει τις 9.000 (από τον Μάρτιο του 2013), τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώσουν έξι υπάλληλοι.
Στο υποκατάστημα Νέας Ιωνίας 3 υπάλληλοι εξετάζουν 3.500 αιτήσεις. Η λίστα αναμονής φτάνει στον Μάιο του 2013. Ωστόσο υπάρχουν και υποκαταστήματα στο λεκανοπέδιο, που οι διαδικασίες προχωράνε με πιο γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στην Ηλιούπολη και στο Περιστέρι ο χρόνος αναμονής είναι 6 με 8 μήνες, ενώ και στο υποκατάστημα της Νικηφόρου απαιτούνται 10 μήνες αναμονής. Σε σαφώς καλύτερη μοίρα είναι όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη από υποκαταστήματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα και στην Καλαμάτα ο μέσος χρόνος αναμονής θα είναι 3-4 μήνες.