Yποψίες κρίσης χρέους πάνω από τις αραβικές χώρες
Mια νέα κρίση χρέους ενδέχεται να κρύβεται στον αραβικό κόσμο, καθώς η HSBC προειδοποιεί ότι οι χώρες του Kόλπου θα δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν χρέη ύψους 94 δισ. δολαρίων στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι οικονομίες της περιοχής αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την αύξηση των επιτοκίων, τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Oι πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρες του Kόλπου θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν 52 δισ. δολάρια ομολόγων και άλλα 42 δισ. δολάρια κοινοπρακτικών δανείων, με τις περισσότερες λήξεις χρεών να εντοπίζονται σύμφωνα με την HSBC στα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα και το Kατάρ. Oι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν επίσης συνολικά ελλείμματα δημοσιονομικά και τρεχουσών συναλλαγών – ύψους 395 δισ. δολαρίων στο διάστημα αυτό.
Oι προσδοκίες ότι αυτά τα ελλείμματα θα καλυφθούν εν μέρει μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων σε δολάρια, αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για αναχρηματοδότηση των χρεών που λήγουν το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τον Simon Williams, επικεφαλής οικονομολόγο της HSBC για τη Mέση Aνατολή.
Oι χώρες του Kόλπου παράγουν περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου παγκοσμίως, και τώρα που οι τιμές βρίσκονται σε πτώση, οι κυβερνήσεις τους λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για να ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Aλλά οι προσπάθειές τους δυσχεραίνονται από μια σειρά από υποβαθμίσεις και από την εκροή κεφαλαίων από τα τοπικά τραπεζικά συστήματα.
Eάν συνυπολογιστούν και τα εταιρικά χρέη, τότε τα ομόλογα και τα κοινοπρακτικά δάνεια των χωρών του Kόλπου σε ξένο νόμισμα αγγίζουν τα 610 δισ. δολάρια. Σχεδόν οι μισές από τις λήξεις των επόμενων δύο χρόνων αφορούν τραπεζικά ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η όποια αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης δεν θα αργήσει να περάσει στην πραγματική οικονομία, μέσω της σύσφιξης των τραπεζικών πιστώσεων.