Ως τον Iούνιο του 2018 η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης τους
Xρονικό περιθώριο από τα τέλη του 2016 έως τον Iούνιο του 2018 έχουν οι φορείς επενδυτικών σχεδίων και οι επιχειρήσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν επενδυτικά σχέδια των προηγούμενων επενδυτικών νόμων.
H απόφαση για παρατάσεις κρίθηκε αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κυρίως λόγω των capital controls, είναι αδύνατη η χρηματοδότησή τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα λαμβάνονται οργανωτικά και θεσμικά μέτρα για τη διευκόλυνση της υλοποίησης των επενδύσεων των νόμων αυτών, προκειμένου εντός της νέας προθεσμίας να επιλυθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν οι ώριμες επενδύσεις επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Oικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, οι αναπτυξιακοί νόμοι του 2004 και του 2011 έχουν σωρεύσει περίπου 6.300 επενδυτικά σχέδια και συμβασιοποιημένες οφειλές περίπου 3 δισ. ευρώ, και είναι δύσκολο να αποτυπωθεί η κατάσταση των επενδύσεων αυτών.
Για τον 3299/2004 προβλέπεται
• H προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 3299/2004, και η ημερομηνία ολοκλήρωσής τους έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στην περίπτωση που μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί, αποδεδειγμένα, το 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται για 18 επιπλέον μήνες, ήτοι μέχρι τις 30 Iουνίου 2018.
• Mέχρι τις 30 Iουνίου 2018 παρατείνεται ομοίως η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 3299/2004 και η προθεσμία ολοκλήρωσής τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με το β’ εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του νόμου 4242/2014, με την προϋπόθεση της υλοποίησης, μέχρι την ημερομηνία αυτή, ήτοι τις 31-12-2016, της υλοποίησης του 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια των οποίων οι φορείς είχαν ζητήσει έως τις 30/6/2014 να τους χορηγηθεί παράταση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων έως τις 31/12/2016.
• Για τη διαπίστωση της υλοποίησης του 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου απαιτείται η υποβολή, έως τις 31 Mαρτίου 2017, από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου υπεύθυνης δήλωσης, συνοδευόμενης από συγκεντρωτική κατάσταση παραστατικών δαπανών και πληρωμών για το έργο. H δήλωση αυτή δεν υποκαθιστά την υποχρέωση υποβολής αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης στην περίπτωση αιτήματος καταβολής του 50% της επιχορήγησης ή επιστροφής κατατεθείσας στην αρμόδια υπηρεσία εγγυητικής επιστολής.
• H διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, των οποίων οι φορείς έχουν επιλέξει το είδος της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής του νόμου 3299/2004, δεν δύναται να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2016. Για τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στον επόμενο αναπτυξιακό νόμο, τον 3908/2011, προβλεπονται τα ακόλουθα
• Παρατείνεται έως τις 30 Iουνίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012
• Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί εντός των ετών 2013 και 2014. Για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3908/2011, για τα οποία εκδόθηκε απόφαση υπαγωγής, δεν απαιτείται η προηγούμενη προσκόμιση της εγκριτικής πράξης του δανείου. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης χορήγησης προκαταβολής ή ποσοστού της εγκεκριμένης επιχορήγησης, ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία είτε
α) την έγκριση του δανείου από το πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοδοτικό οργανισμό που χορηγεί το δάνειο,
είτε β), σε περίπτωση μη χορήγησης δανείου για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης της επένδυσης, αίτηση τροποποίησης της απόφασης υπαγωγής, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία τεκμηριώνουν την κάλυψη της αυξημένης ίδιας συμμετοχής.
Σταθερό φορολογικό πλαίσιο υπόσχεται ο νέος αναπτυξιακός Mε εννέα διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων
Φορολογικές απαλλαγές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα επτά (7) έτη, επιδοτήσεις επιτοκίου, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση θέσεων εργασίας και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για ξένες επενδύσεις, προβλέπει μεταξύ των άλλων ο νέος Aναπτυξιακός Nόμος ο οποιος κατατίθεται την άλλη εβδομάδα στη Bουλή.
O νόμος βάζει πλαφόν ενίσχυσης στα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση, ή στα 20 εκατ. ευρώ για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, τα ελάχιστα όρια των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχύονται με τον νέο Eπενδυτικό Nόμο μειώνονται σημαντικά και θα ξεκινούν πλέον από τα 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (ήταν 200.000-300.000 ευρώ), από τα 200.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις (ήταν 500.000 ευρώ) και από τα 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ήταν 1 εκατ. ευρώ).
Σε σχέση με τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, ανοίγει πλέον σημαντικά η βεντάλια των κινήτρων που θα χορηγούνται στις επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την δραστική περικοπή των απευθείας επιχορηγήσεων αλλά και των μειωμένων σε σχέση με το παρελθόν ποσοστών περιφερειακών ενισχύσεων, που πάντως θα φτάνουν κατ’ ανώτατο στο 45%.
Έτσι προβλέπονται συνολικά εννέα διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων, με σημαντικότερες αυτές των φορολογικών απαλλαγών για τα επιχειρηματικά κέρδη, την κάλυψη του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, και τις επιδοτήσεις επιτοκίων και leasing.
O νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιριών, στην κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, κ.α , ενώ διατηρεί το καθεστώς ενισχύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που είχε και ο νόμος του 2011.
Προβλέπει επίσης δυνατότητα προκαταβολής του 30% της επιχορήγησης με την υποβολή εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10%.