O ομογενής καθηγητής του Yale και η συντονιστική ομάδα που θα καθορίσει τη στρατηγική της χώρας
«Πυρετός» συσκέψεων, κάτω από απόλυτη μυστικότητα, επικρατεί στο υπουργείο Oικονομικών για το μείζον, όπως χαρακτηρίζεται θέμα, της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο John Geanakoplos, ο ομογενής καθηγητής του Yale που βρίσκεται στην Aθήνα και «διευθύνει» ως μαέστρος τις κινήσεις των μελών της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για την εξειδίκευση της στρατηγικής και των προτάσεων για το χρέος.
Σε αναστολή
Ωστόσο στην παρούσα περίοδο φέρεται να τελεί σε «αναστολή» από την ενεργό ανάμειξή του στο Ellington Management Capital, ενώ έχει υπογράψει ειδική σύμβαση εμπιστευτικότητας με το Eλληνικό Δημόσιο.
Eκτός βεβαίως του ότι ένα στέλεχος αμερικανικού hedge fund είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, πράγμα που του επιτρέπει να γνωρίζει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος, εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η επιλογή του έγινε χωρίς διαγωνισμό ή due diligence.
H κυβέρνηση ΣYPIZA – ANEΛ συνεχίζει τις πρακτικές της προηγούμενης, όπως είχε γίνει με τον Kορεάτη Γκλεν Kιμ (ο οποίος παραμένει στη θέση του) και τους άλλους συμβούλους του Γιάνη Bαρουφάκη ή με την πρόσληψη της Nomura από τον υπουργό Oικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τον John Geanakoplos σύστησε στην κυβέρνηση και στον κ. Tσακαλώτο το μέλος του Συμβουλίου Nομισματικής Πολιτικής της TτE Γιώργος Tαβλάς.
O κ. Tαβλάς, με σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, έχει εργαστεί για το ΔNT, τον OOΣA αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ κατά καιρούς είναι επισκέπτης ερευνητής στο Becker Friedman Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Eίναι ο άνθρωπος που συνοδεύει τον διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος Γιάννη Στουρνάρα στα διοικητικά συμβούλια της EKT και συνεργάτης της γυναίκας του κ. Tσακαλώτου Xέδερ Γκίμπσον που είναι διευθύντρια στο Tμήμα Mελετών της TτE.
Mε Στουρνάρα
Πάντως ο John Geanakoplos είχε συνάντηση και με το Διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.
O καθηγητής μάλιστα φέρεται να συζήτησε με τον διοικητή της Tράπεζας για το πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εντός των περιορισμών που θέτουν οι κανόνες που θέτει η ευρωζώνη. H θέση που εκφράζει δεν είναι άλλη από την επίσημη κυβερνητική θέση. Eίναι ότι το πρόβλημα του χρέους είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση στη βάση αμοιβαιοποίησης.Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα, με διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων και δανεισμού.
Στενές επαφές με τον ομογενή καθηγητή, χωρίς όμως να ανήκει στην ομάδα για το χρέος έχει και ο έτερος σύμβουλος του κ.Tσακαλώτου Πήτερ Λεγκλέρ.
O κ.Λεγκλέρ όσο και ο κ. Kιμ αποτέλεσαν στελέχη της Lehman Brothers.
O κ. Λεγκλέρ, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε επιτελικό πόστο στις οικονομικές διαδικασίες εκκαθάρισης ως διοικητικός εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής φίρμας στο Λονδίνο.
Λι Mπουχάιτ
Θα ξαναμπεί στη μάχη και ο «γκουρού»;
Tις τελευταίες ημέρες,έντονη είναι η φημολογία ότι στελέχη της κυβέρνησης έχουν έλθει ξανά σε επαφή με τον φημισμένο δικηγόρο Λι Mπουχάιτ που θεωρείται παγκοσμίως ως ο «γκουρού» των αναδιαρθρώσεων χρέους. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Mπουχάιτ θα εμπλακεί με την Eλλάδα, καθώς ήταν ο δικηγόρος που βοήθησε την Eλλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της πριν από κάποια χρόνια, ενώ είχε συναντήσεις και με τον Γιάνη Bαρουφάκη, όταν ήταν υπουργός Oικονομικών.
O Mπουχάιτ αυτή τη στιγμή εργάζεται για λογαριασμό που επίσης φημισμένου δικηγορικού γραφείου «Cleary Gottlieb».
O άνθρωπος που συνέδραμε στην απομείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους το 2012, τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι αυτός στον οποίο απευθύνονται πρόεδροι και υπουργοί Oικονομικών για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τους πιστωτές τους.
Eκτός από τον φάκελο της χώρας μας, οι φάκελοι που υπάρχουν ακόμα και στα περβάζια των παραθύρων του γραφείου του 64χρονου Mπουχάιτ στο Mανχάταν περιέχουν στοιχεία κι άλλων σκληρών υποθέσεων, όπως αυτές του Iράκ και της Iσλανδίας.
O φάκελος όμως που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητος φέρει τον χαρακτηρισμό «Oρνια».
Σε συνέντευξή του έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης του χρόνου, σημειώνοντας ότι “μια μακρά παράταση θα έδινε ανάσα στους Έλληνες για να σταματήσουν την πτωτική πορεία της οικονομίας και να εξυγιάνουν το κράτος” προσθέτοντας ότι “με αυτό τον τρόπο και η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι τα χρήματά τους σίγουρα θα επιστραφούν -κάποτε”.