Ξεκινά το μπρα ντε φερ Αθήνας – δανειστών
Τη χρυσή τομή σε πέντε καυτά μέτωπα της οικονομίας θα επιχειρήσουν να βρουν Αθήνα δανειστές, στον δεύτερο και πλέον κρίσιμο γύρο διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Η αυλαία των διαπραγματεύσεων ανοίγει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Ως ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται και το προγραμματισμένο για τις 18:30 ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η άγνωστη -επί του παρόντος- στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.
Τα πέντε καυτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο νέο ασφαλιστικό, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Φορολογικό
Όσον αφορά στο φορολογικό, η νέα κλίμακα φορολόγησης πως θα είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, και θα περιλαμβάνει συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά και επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι δανειστές επιμένουν σε μείωση του έμμεσου αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.550 ευρώ που ισχύουν σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Έμμεσο αφορολόγητο θα έχουν και οι αγρότες, όχι όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις. Ανά τμήμα εισοδήματος χωρίς όμως αφορολόγητο και με ανώτατο συντελεστή 10% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης.
Ασφαλιστικό
Σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν ως προς το ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ψαλιδιστούν οι συντάξεις, και ειδικότερα, επικουρικές άνω των 170 ευρώ.
Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν ότι η εθνική σύνταξη θα πρέπει να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά και να πιέζουν για μείωση του ποσού των 384 ευρώ.
Δημοσιονομικό κενό
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018, το ΔΝΤ φέρεται ότι χαμηλώνει κάτω από τα 9 δισ. τον πήχυ των απαιτήσεών του για τα πρόσθετα μέτρα, ενώ οι Ευρωπαίοι τοποθετούν τα μέτρα στα 5 με 5,5 δισ..
Κόκκινα δάνεια
Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, και ενώ οι δανειστές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξαιρεθούν από την πώληση, για τουλάχιστον τρία χρόνια, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, και τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών και ελευθέρων επαγγελματιών.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, 09:00