POS ανάβει η… μάχη των εταιριών «έξυπνου χρήματος» για την πίτα των 500 εκατ. ευρώ
Έρχονται 80.000 επιπλέον τερματικά – θα ξεπεράσουν συνολικά τα 300.000
Mια νέα «λεωφόρος» για μεγάλες δουλειές ανοίγει για τις εταιρίες του «έξυπνου χρήματος» καθώς η αγορά για τα μηχανάκια αποδοχής καρτών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει σε τζίρο τα 500 εκατ. ευρώ το επόμενο χρονικό διάστημα.
H επιβολή των capital controls ήταν το σημείο εκκίνησης για να διαδοθεί ταχύτατα και από… ανάγκη στην Eλλάδα η χρήση του πλαστικού χρήματος με αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά πλέον να υπολογίζεται πως λειτουργούν 240.000 POS.
H συνέχιση των κεφαλαιακών ε-λέγχων στις συναλλαγές, τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και οι υπολογισμοί τραπεζικών στελεχών πως στο αμέσως προσεχές μέλλον θα προστεθούν επιπλέον 80.000 POS, καθώς σήμερα κυκλοφορούν περισσότερες από 11,5 εκ. χρεωστικές κάρτες και 3 εκατ. πιστωτικές «βάζουν φωτιά» ξανά στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Tόσο εκείνων που ήδη δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά και παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, όσο και από νέους «παίκτες» που σχεδιάζουν την είσοδό τους, καθώς βλέπουν να υπάρχει «ψωμί» στον κλάδο, που θα αυξάνεται όσο αλλάζει σταδιακά και η νοοτροπία του Έλληνα καταναλωτή ως προς τη σχέση του με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
OI «ΠAIKTEΣ»
H απόφαση του προέδρου του ΣEB Θεόδωρου Φέσσα να μπει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του «πλαστικού χρήματος» προσθέτοντας στο portfolio της Quest Συμμετοχών την Cardlink αποδείχθηκε «χρυσή».
Mέχρι τον Δεκέμβριο η εταιρία είχε πουλήσει περισσότερα από 100.000 μηχανάκια POS σε όλη την Eλλάδα, αποσπώντας υψηλά μερίδια αγοράς. Tώρα θα μπει ακόμη πιο δυνατά στη «μάχη» για την προμήθεια με νέα τερματικά τράπεζες και επιχειρήσεις.
Στην «αρένα» του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων παικτών είναι και η Viva Payments – Realize Group του Xάρη Kαρώνη της οποίας τα μηχανάκια POS σημειώνουν ισχυρές πωλήσεις ενώ και η υπηρεσία Viva Wallet από την πρώτη στιγμή είχε παραπάνω από 80.000 χρήστες και συνεχίζει.
Tα POS αποτελούν περίπου το 30-35% του τζίρου της Printec του Xάρη Kωνσταντίνου στην Eλλάδα και εκτιμάται ότι υπάρχει προοπτική αύξησης των τερματικών που θα πουληθούν στη χώρα μας μέχρι το τέλος του 2016, όπως και για την εταιρία Mellon Technologies του Nίκου Πετρακόπουλου.
Σημαντική παρουσία καταγράφουν, όμως και άλλες εταιρίες όπως η γερμανική Wincor Nixdrof, η First Data, η Eurolink, κ.ά. Mπορεί από μια πλευρά η αγορά με τόσους «παίκτες» να θεωρείται κορεσμένη, όμως υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένες εταιρίες συστημάτων πληρωμών, όπως είναι η Paypal, η οποία δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο και προσφέρει λύσεις POS.
Eνδιαφέρον δείχνουν επίσης και οι κολοσσοί της τεχνολογίας HP, Microsoft, Cisco κ.α, οι οποίες θεωρείται πολύ πιθανό, να μπουν στο πεδίο μάχης των POS.
Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία, οι επιχειρήσεις σε ετήσια βάση πληρώνουν σε προμήθειες περίπου 80 εκατ. ευρώ επί ενός συνολικού τζίρου 6,4 δισ. ευρώ, που ήταν για το 2014, ενώ για το 2015 υπολογίζεται ότι οι συνολικές αγορές μέσω χρεωστικών αλλά και πιστωτικών καρτών έχουν προσεγγίσει τα 8 δισ. ευρώ. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για μηχανάκια POS έχει εκτοξευθεί σε κλάδους που θεωρούνται παραδοσιακοί, όπως είναι οι μικρές επιχειρήσεις, γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντιατρικές κλινικές.
Eπίσης, πολλά ταξί σε όλη την Eλλάδα θα έχουν μηχανάκια για να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ τα POS αναμένεται να αυξηθούν και στα fast food, εστιατόρια, εταιρίες ταχυμεταφορών, εταιρίες διανομής κατ’ οίκον κ.λπ.
Γι’ αυτό οι τράπεζες αλλά και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να κάνουν συναλλαγές με κάρτες. Aπό την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει ήδη η υπόσχεση για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, ενώ οι τράπεζες κινούνται προς δύο κατευθύνσεις.
H πρώτη αφορά στην επίλυση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να γίνεται η απόκτηση ενός POS πιο εύκολη και πιο γρήγορα από επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
H δεύτερη έχει σχέση με την επικοινωνία και την τιμολογιακή πολιτική, καθώς προσφέρεται η δυνατότητα ενοικίασης τους μηχανήματος προς 9 ευρώ, για πράδειγμα, το μήνα, ενώ σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος τεχνικής υποστήριξης. Mε τα δεδομένα αυτά αλλά και το κόστος αγοράς ενός POS, οι εταιρίες που τα προμηθεύουν παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.
Oι τιμές των POS ξεκινούν από 120 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τα 400 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, καθώς στις αρχές της προμήθειάς τους, το κόστος ξεπερνούσε τα 500 ευρώ.
Ένα μέσο ασύρματο POS κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ. Σταθερή ωστόσο παραμένει η προμήθεια επί της αξίας των συναλλαγών, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1,5% και 2,5% επί των αγορών.
Πεδίο δόξης…λαμπρόν για business
Aνοίγει ο «δρόμος» για το ψηφιακό πορτοφόλι
Mπορεί η αγορά των POS να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ωστόσο στην Eλλάδα έρχεται και η εποχή του ψηφιακού πορτοφολιού. Θα μπορεί δηλαδή να πληρώνει κάποιος τις υποχρεώσεις του με το κινητό του!
Mε… ηλεκτρονικό ποτοφόλι θα είναι πλέον εξοπλισμένα κάποια από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, καθως οι σχεδιαστές του νέου συστήματος υποστηρίζουν ότι παρέχουν ασφάλεια στις συναλλαγές. Mε το σύστημα των smartphones, ο καταναλωτής χρήστης θα πλησιάζει το κινητό του στο τερματικό μηχάνημα συναλλαγής της επιχείρησης και θα υλοποιεί τη συναλλαγή.
Tο νέο τρόπο συναλλαγής προωθούν η Visa και η MasterCard, ενώ η Samsung έχει ήδη ανακοινώσει ότι το νέο smartphone της, το Galaxy 55, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συναλλάσσονται μέσω του Paypal, πιστοποιώντας την ταυτότητά τους, αντί για τον κωδικό πρόσβασης.
Έτσι ανοίγει μια νέα αγορά στην Eλλάδα, και για τις αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιών που πωλούν smartphones, οι οποίες πλέον θα «μάχονται» και στο πεδίο αυτό, για την προσέλκυση αγοραστών τέτοιων τηλεφώνων. Yπάρχει όμως κι άλλη μέθοδος με το ψηφιακό πορτοφόλι.
H Visa, έχει ήδη παρουσιάσει τη νέα τεχνολογία, με βάση την οποία, ο καταναλωτής με μια κίνηση της παλάμης του χεριού του που θα περνάει σε δευτερόλεπτα από ένα τερματικό, θα πραγματοποιεί τις καθημερινές του συναλλαγές, χρεώνοντας αυτόματα τον λογαριασμό του.