Για ακόμη μια υπέρβαση είναι έτοιμος ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος θέλει στην θητεία του να δει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πλέον έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, στη διάρκεια του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διοχετεύσει ρευστότητα πάνω από 700 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ένας χρόνος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι Μάριο Ντράγκι έχει δαπανήσει περίπου 1,3 εκατ. ευρώ το λεπτό ή 2.000 ευρώ για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Αναλυτές εκτιμούν πως μεταξύ άλλων η ευρωτράπεζα θα μειώσει και άλλο το ήδη αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% από -0,3% σήμερα, με την εφαρμογή ενδεχομένως ενός συστήματος δύο ταχυτήτων βάσει του οποίου οι τράπεζες θα πληρώνουν το αρνητικό επιτόκιο ανάλογα με τον όγκο των χρημάτων που «παρκάρουν» στην ΕΚΤ και εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Άλλο ένα εξάμηνο
Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν και οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 75 – 80 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον έξι μήνες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα 2/3 των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων (πιθανώς κατά 15 δισ. ευρώ) ενώ σχεδόν όλοι εκτίμησαν ότι θα μειώσει εκ νέου το επιτόκιο καταθέσεων (πιθανώς κατά 10 μονάδες βάσης). Μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4% του επιτοκίου καταθέσεων θα απελευθέρωνε περίπου 478 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Eurozone Sovereign Bond.
Αν η μείωση ήταν 20 και 30 μονάδες βάσης τότε θα μπορούσαν να απελευθερωθούν επιπλέον 268 δισ δολ. και 157 δισ. δολ. αντίστοιχα. Παράλληλα η αύξηση του προγράμματος μηνιαίων αγορών στα 75 δισ. ευρώ, από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα θα σημαίνει ότι θα προσθέσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,5 τρισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί αναλυτές αναμένουν επίσης πως ο Ντράγκι θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος και πέραν του Μαρτίου του 2017 τουλάχιστον για ένα 6μηνο ακόμη, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα δύο ταχυτήτων αναφορικά με το επιτόκιο καταθέσεων ώστε να μην πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών.