Την ανάγκη διατήρησης των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση των νέων νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας, αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά και με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ήδη συμπληρώνει έναν χρόνο εφαρμογής.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Αναλυτικά οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ:
– Μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0%
– Μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,25%
– Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,40%
– Επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset) κατά 20 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ
– Την ένταξη των ομολόγων, επενδυτικής απόδοσης, που εκδίδονται από μη τραπεζικούς οργανισμούς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
– Την έναρξη νέας σειράς τεσσάρων, μακροπρόθεσμων στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTROs), ωρίμανσης τεσσάρων ετών
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ στις 16 Μαρτίου του 2016, ενώ η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο.
Υποβαθμίστηκε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2016
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, υπήρξε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 1,4% (από 1,7% που ήταν τον Δεκέμβριο), ενώ διατηρήθηκαν σταθερές οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017, που αναμένεται ότι θα φθάσει στο 1,7% και για το 2018, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,8%.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αυτός είναι ολοφάνερο ότι θα αργήσει αρκετά να φθάσει στο επίπεδο του 2% που επιθυμεί η ΕΚΤ, με τους οικονομολόγους της να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,1%, θα ενισχυθεί στο 1,3% το 2017 και θα φθάσει στο 1,6% το 2018. Όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι, είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος αποπληθωρισμού. «Πρέπει να εμμείνουμε στην προσέγγιση του στόχου για πληθωρισμό 2% , δίχως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
Έκκληση για γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Στο τέλος της ομιλίας του ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να εφαρμόζουν την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει από τη μία πλευρά την υγεία των δημοσιονομικών τους μεγεθών, αλλά από την άλλη θα στηρίζει την ανάπτυξη.
Ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε ενδεικτικά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να προεξοφλεί νέες μειώσεις επιτοκίων», αλλά ταυτόχρονα όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σε αυτό το πεδίο θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα ισχύουν στην Ευρωζώνη.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μην εφαρμόσει την πολιτική του κλιμακούμενου (tiered) επιτοκίου, τουλάχιστον προς το παρόν. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία πολιτική που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες αρκετών χωρών που έχουν μηδενικά επιτόκια, προκειμένου να προστατέψουν έως ένα βαθμό την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων. Αντίθετα με τους συναδέλφους του σε Ελβετία, Σουηδία και Ιαπωνία ο κ. Ντράγκι δεν θεωρεί ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα – μη τραπεζικών ομίλων – τα οποία θα δέχεται ως εγγύηση η ΕΚΤ, διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν, οι οποίες, όμως, μπορεί να ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα (για παράδειγμα ασφαλιστικές), καθώς αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικές επιτροπές που διαθέτει η ΕΚΤ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, η οποία πιέζει ακόμα περισσότερο τις αγορές και στις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή οικονομία, αναφέροντας ότι η εύθραυστη ανάπτυξη και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές της Ευρωζώνης. «Στόχος της ΕΚΤ είναι να καταστήσουμε την οικονομία μας ανθεκτική απέναντι σ΄ αυτές τις προκλήσεις» συνέχισε.
Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τη χρήση αρνητικών επιτοκίων, ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «η εμπειρία υποδεικνύει ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν θετικές επιπτώσεις».
Διαβάστε επίσης: Τι περιμένουν οι Αγορές σήμερα από τον Ντράγκι