Για πόσο καιρό ακόμα η Ελλάδα θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι το κοινό νόμισμα που συνδέει ακόμα τα μέλη της. Τα κράτη φαίνεται να στηρίζουν το ένα το άλλο, οι υποχρεώσεις του ενός είναι και υποχρεώσεις του άλλου, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η μοίρα της χώρας είναι δύσκολο να προβλεφθεί με σιγουριά.
Τα άλλα μέλη της νομισματικής ζώνης μπορεί ακόμη να είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, εκτός κι αν η σημερινή κυβέρνηση ή οι μελλοντικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι έχουν πει, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων πώλησης 50 δισ. ευρώ από τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με μια διαδεδομένη άποψη, οι συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν πολύ μικρή μνήμη. Σ’ αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και μετά από λίγα χρόνια, στηριζόμενη στα φιλικά προς αυτήν κράτη, για τον καθορισμό των θεμελιωδών οικονομικών προβλημάτων της, προτού πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα του κράτους σε μια προσιτή απόδοση.
Είναι γεγονός άλλωστε πως χώρες που έχουν αναδιαρθρώσει στο παρελθόν, για παράδειγμα η Ρωσία, και έχουν εκπληρώσει τις οφειλές τους, γρήγορα επανήλθαν πίσω στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Άλλωστε, η ικανότητα ανάκαμψης και η αποπληρωμή έστω του μισού χρέους δείχνει την ικανότητα μιας χώρας για την εξυπηρέτηση κάθε νέου χρέους και αυξάνει έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω αθετήσεις συνοδεύονται από αλλαγή του καθεστώτος, την υπόσχεση μιας καινούριας σελίδας στην πολιτική ζωή και αποφασιστικότητα για να μην καταλήξει στο ίδιο χάλι.
Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές δεν συγχωρούν με ευκολία τις χώρες που προχωρούν σε αναδιάρθρωση. Για την Ελλάδα, το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να είναι υψηλό μέχρι και το 2017, ακόμα και αν κάνει τις καλύτερες επιλογές και τα ορθότερα βήματα.
Εν κατακλείδι, οι πολιτικοί της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, πριν επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα.