Συνεχίζεται σήμερα το καυτό τετ α τετ του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών για το κρίσιμο ζήτημα του Ασφαλιστικού.
Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε χθες ότι συζητείται η μείωση των κύριων συντάξεων και ότι οι δανειστές ζητούν το ύψος της εθνικής σύνταξης από 384 ευρώ να κατέβει στα 180! Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη.
Ο ίδιος πάντως σε ραδιοφωνική συνέντευξή του δεν έκρυψε ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη ενώ το κριτήριο για τη μείωσή τους θα είναι το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών και το ποσοστό αναπλήρωσης. Δηλαδή, θα προστατευτούν από τις περικοπές τα εισοδήματα έως 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
Τέσσερα είναι τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης, με βάση τουςάξονες συζήτησης που συμφωνήθηκαν:
α) Η αρχιτεκτονική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές αξιώνουν δραστική μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με 15 χρόνια.
Υποστηρίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών –παροχών, απορρίπτοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ελληνικής πρότασης που «μεροληπτεί» υπέρ των αδυνάτων. Ζήτησαν ακόμη η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών.
Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν να συρρικνωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως για τους χαμηλόμισθούς με λίγα χρόνια ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης, που σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.
β) Ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018. Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ζήτησαν να περιοριστεί ο χρόνος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ώστε να οδηγηθούν σύντομα σε μειώσεις οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Αντίθετα η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μεταφέρει την προσωπική διαφορά για τα επόμενα έτη, ακόμα και μετά το 2018 , αισιοδοξώντας ότι αν ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης με τη βελτίωση του ΑΕΠ δε θα απαιτηθεί να εφαρμοστούν ποτέ οι περικοπές.
γ) Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση των επικουρικών σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι βαριές απώλειες. Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε νέα κόκκινη γραμμή να μη θιγούν «όσοι έχουν συνολικά συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.
Το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται είναι να επιβληθεί κλιμακωτή μείωση από 2% έως 20%για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ. Αν δε γίνει δεκτή η πρόταση για αύξηση των εισφορών, αναπόφευκτατο κούρεμα των συντάξεωνθα είναι βαθύτερο.
Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως θα επιδιώξει το καυτό θέμα των επικουρικών να ανοίξει τελευταίο, στο φινάλε της διαπραγμάτευσης ενώ θα επιμείνει η συζήτηση να βασίζεται στους συμφωνημένους θεματικούς άξονες ώστε να μην εγερθούν αιφνιδίως από την πλευρά των δανειστών νέα αιτήματα.
δ) Οι εκπτώσεις στις εισφορές που υποχρεούνται να καταβάλλουν αγρότες, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι θεσμοί δεν αποδέχονται τις εκπτώσεις που προτείνει το υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι «ό,τι δίνουν, πρέπει να παίρνουν».
Αυτή η επισήμανση βάζει στο στόχαστρο τους αγρότες που μπορούσαν να λάβουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, καταβάλλοντας εισφορά που αντιστοιχεί στο 16% του καθαρού εισοδήματός τους αλλά και τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δικαιούνταν εκπτώσεις στις εισφορές κατά την πρώτη 5ετία της σταδιοδρομίας τους .