Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να μετανιώσουν αργότερα, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους.
Δεδομένης μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης χρέους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης θα αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες, καθώς οι τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα σημείωναν απώλειες.
Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές, σε μια τέτοια περίπτωση, η κρίση θα συνεχιζόταν σαν ντόμινο, παρασέρνοντας μαζί την Ισπανία που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση.
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg News, ο Ντέιβιντ Γουάτς της CreditSights Inc. του Λονδίνου είπε, «Στο σημείο αυτό, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσα θα σωθούν από την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα αλλά η κατάρρευση της Ισπανίας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε το πραγματικό κόστος».
Αλυσιδωτές επιπτώσεις
Η Γερμανία, η χώρα με την μεγαλύτερη συνεισφορά στις χώρες με οικονομική κρίση, υποστήριξε μια συμφωνία της ΕΕ τον Μάρτιο για να διευκολύνει τους όρους αποπληρωμής της Ελλάδας -καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται- στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσης.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν θα ήταν μια καταστροφή», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Werner Hoyer, σε συνέντευξή του στις 15 Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο για μια «εθελοντική αναδιάρθρωση».
Επιπλέον, οι Γερμανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, με επικεφαλής την Deutsche Bank AG, συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα με την αναχρηματοδότηση ελληνικών ομολόγων και τη διατήρηση των πιστωτικών ορίων.
Ο Ewald Nowotny, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στις 16 Απριλίου σε συνέντευξή του πως, «δεν χρειάζεται η αναδιάρθρωση» καθώς ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να έχει «αρνητικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα τόσο στην εν λόγω χώρα όσο και σε άλλες».
Ελληνικό ΟΧΙ στην αναδιάρθρωση
Ωστόσο, η Ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει την αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μέτρα λιτότητας που αφορούν 76 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει σήμερα την πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 1.25 δισ. ευρώ.
«Από την πλευρά της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν είναι σαφές ότι τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από το κόστος» είπε ο Ντέιβιντ Γουάτς της CreditSights. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των περισσότερο εκτεθειμένων στην Ελλάδα».
Ο Φίλιπ Γουντ της Allen & Overy στο Λονδίνο, είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News: «Αυτό που συμβαίνει είναι μια παρτίδα πόκερ ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και τις κεφαλαιαγορές».
Και συμπλήρωσε, «Και οι δύο πλευρές έχουν πολύ δυνατά χαρτιά και το παιχνίδι θα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό. Το γόητρο της ΕΕ, δοκιμάζεται, αμφισβητείται».
Διαβάστε επίσης: Αποκλείει την αναδιάρθρωση η κυβέρνηση