Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει την Φινλανδική άρνηση για τη διάσωση της Πορτογαλίας, ενώ αντιμετωπίζει νέα εμπόδια σε ένα ενισχυμένο σύστημα διάσωσης, σύμφωνα με αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Guntram Wolff του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel.
Η ΕΕ σχεδιάζει ένα πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία, αξίας 80 δισ. ευρώ, καθώς η Φινλανδία ετοιμάζεται για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει το δεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, ένα ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα που φέρει ένσταση στις προσπάθειες της Ευρώπης για βοήθεια προς τις αδύναμες χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Η προοπτική αυτή προστίθεται στις ανησυχίες της Ευρώπης για μια ελληνική αναδιάρθρωση χρέους η οποία θα προκαλέσει την πτώση του ευρώ και του χρέους των εθνών στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Η εκλογή των Αληθινών Φινλανδών «είναι ένα σημάδι ότι η προθυμία των βόρειων χωρών να αυξήσουν το μέγεθος του μηχανισμού διάσωσης έχει μειωθεί», ανέφερε ο Wolff σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg News. «Προσθέτει στην πολιτική αβεβαιότητα και καθιστά πιθανή την αύξηση ομολόγων».
Τα πορτογαλικά και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν χθες, πιέζοντας τις διετείς και 10ετείς αποδόσεις. Το ευρώ έχασε 1,6% έναντι του δολαρίου, η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Στ Γερμανία, πριν τις Φινλαδικές εκλογές, το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ έχασε τις περιφερειακές εκλογές καθώς αυξήθηκε η εσωτερική αντίσταση για πακέτα διάσωσης προς τις δοκιμαζόμενες χώρες της ευρωζώνης.
Φινλανδικό βέτο
Η επόμενη φινλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει βέτο για το μερίδιο που της αντιστοιχεί για τη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία και την μελλοντική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Μέσου Σταθερότητας (EFSF).
Ωστόσο, η Φινλανδία δεν είναι σε θέση να αποχωρήσει από το ρόλο της ως εγγυητής γιατί το δικαίωμα αυτό παρέχεται μόνο σε χώρες της ευρωζώνης που λαμβάνουν ενισχύσεις από την εγκατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του EFSF Κριστόφ Ροσέ. Η σκανδιναβική χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ του EFSF, σε εγγυήσεις.
Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, του οποίου ηγέτης είναι ο Τίμο Σόινι, σκαρφάλωσε στις 15 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 19%, κατά την ψηφοφορία της Φινλανδίας. Ο υπουργός Οικονομικών Jyrki Katainen του Εθνικού Συνασπισμού κέρδισε 20,4% για να καταστεί το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας για πρώτη φορά. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι επίσης αντίθετοι με την δανειοδότηση για Ελλάδα και Ιρλανδία, κέρδισαν 19,1%.
Ο Katainen δήλωσε πως επιθυμεί να δουλέψει μόνο με κόμματα που υποστηρίζουν τους χειρισμούς της ΕΕ, λέγοντας πως «Η Φινλανδία πάντα υφίστατο μια υπεύθυνη χώρα στην ΕΕ». Και συνέχισε λέγοντας πως «Είμαι πεπεισμένος πως η καινούρια κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική».
Η άποψη της ΕΕ
Η 27μελής Επιτροπή της Ευρώπης δήλωσε πως οι Φινλανδικές εκλογές δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο στην προετοιμασία του πακέτου διάσωσης από την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Πορτογαλία.
Εκπρόσωπος του Ζοζέ Μπαρόσο, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Δεν άλλαξε τίποτα για μας». «Είμαστε βέβαιοι πως η Φινλανδία θα συνεχίσει να τιμά τη δέσμευσή της».
Διαβάστε επίσης: Νίκη Φινλανδικής δεξιάς και ο απόηχος στην ΕΕ