Κρίσιμο τετ α τετ για το ασφαλιστικό

Το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το νέο τετ α τετ μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών στις 19:30 να αναμένεται κρίσιμο για τη συμφωνία των δυο πλευρών.

 

Τα κυριότερα αγκάθια της συζήτησης αποτελούν:

 

1)  Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων

 

«Τσεκούρι» της τάξεως του 20% αναμένεται κατά μέσο όρο στις επικουρικές, καθώς και οι τέσσερις θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ελληνική αντιπρόταση για αύξηση των εισφορών στον κλάδο επικούρησης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους μισθωτούς). Ως πλέγμα προστασίας για τις μειώσεις των επικουρικών τέθηκε το ποσό των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης).

 

2)      Η εθνική σύνταξη


Στο τραπέζι έβαλαν οι δανειστές περαιτέρω μείωση της εθνικής σύνταξης, με την ελληνική πλευρά να αποκρούει προς το παρόν το αίτημα για μείωση των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια. Δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετή ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (πχ. 280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.

 

3)   Τα ποσοστά αναπλήρωσης


Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές. Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα».

 

Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%. Οι δανειστές κατέθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για ακόμα χαμηλότερους συντελεστές την οποία απέρριψε το υπουργείο εργασίας. Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, που σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ, θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

 

4)     Η «προσωπική διαφορά»


Αυτή θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και παραμένει ένα από τα κυριότερα «αγκάθια». Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η προσωπική διαφορά που προκύπτει στο σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ. Το υπ΄αριθμόν ένα κριτήριο πάντως αν απαιτηθεί η μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Δηλαδή, στο στόχαστρο θα μπουν πρώτοι όσοι βγήκαν στη σύνταξη με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

 

5)  Οι εκπτώσεις σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες


Θολό είναι το τοπίο σχετικά και με τις εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο, και κυρίως το ΔΝΤ, εκφράζει ενστάσεις. Χείρα βοηθείας αναζήτησε ο κ. Κατρούγκαλος από την Επιτροπή Παρακολούθησης των Διαπραγματεύσεων της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή χθες στις Βρυξέλλες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, αλλά στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταρρύθμισης η οποία στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από συμβατικές δεσμεύσεις ή ανάγονται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος υπέρ των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων. Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα το Μάιο, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να έρθει σε επαφή με δημόσιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ