Alpha Bank: Κλείσιμο της αξιολόγησης για μικρότερη ύφεση

Η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα συνεπάγεται την ελαχιστοποίηση της υφεσιακής υποτροπής και τον περιορισμό της στο α’ εξάμηνο του 2016, επισημαίνει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η κρισιμότητα της πρώτης αξιολογήσεως του νέου προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας συνδέεται πρωτίστως με τα ευνοϊκά αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η έγκαιρη ολοκλήρωσή της επί της επενδυτικής εμπιστοσύνης καθώς και με την τόνωση των συνθηκών ρευστότητας που θα προκύψουν με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

 

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, εκτός από τη χρονική διάσταση της αξιολογήσεως, το ίδιο το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που εντέλει θα συμφωνηθεί με τους εταίρους συνιστά ένα ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για τη μελλοντική μακροχρόνια αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, και κατά συνέπεια, την ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

 

Με άλλα λόγια, συνεχίζει, το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στο πεδίο του φορολογικού συστήματος, των παραμετρικών αλλαγών στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και της αξιοποιήσεως της δημόσιας περιουσίας, οφείλει να μην αποσταθεροποιεί αλλά αντιθέτως να βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα εντός των ορίων που θέτουν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

 

Στο σημείο αυτό, προσθέτει η Alpha Bank, είναι χρήσιμο να εμπλουτισθεί ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής με την εμπειρία δυο χωρών που εξήλθαν από τις υποχρεώσεις των μνημονίων σχετικά σύντομα και σήμερα απολαμβάνουν υψηλές οικονομικές επιδόσεις· της Κύπρου και ιδιαίτερα της Ιρλανδίας. Η τελευταία μάλιστα επέτυχε τον υψηλότερο ρυθμό αναπτύξεως ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης κατά το 2015.

 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε 316,5 δισ. το 2015, από 317,1 δισ. το 2014. Ωστόσο, ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 180,2%, από 178,6% το 2014, εξαιτίας της μειώσεως του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 0,9% το 2015.

 

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα συντηρητική καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεως των τραπεζών ολοκληρώθηκε με συνολική επιβάρυνση του δημοσίου μόλις  5,4 δισ. (έναντι 10 δισ. που είχε αρχικά προβλεφθεί).

 

Ωστόσο, καταλήγει η τράπεζα, το μικρότερο κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση αντισταθμίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την αδυναμία εισπράξεως εσόδων από ANFA και SM2. Σημειώνεται ότι στην πρόβλεψη για την εξέλιξη του χρέους περιλαμβάνεται η είσπραξη εσόδων από ANFA και SMP ύψους 3,9 δισ. ευρώ για το 2015.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ