Φέσι 1,2 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές

SOS για την πλήρη διάλυση με ελλείψεις φαρμάκων

 

Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για το 2015 υπολογίζονται τα νέα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που ζητούν από την πολιτεία ένα εθνικό σχέδιο για την υγεία. Δημόσια νοσοκομεία και EOΠYY οφείλουν τα περισσότερα αφού όπως εκτιμάται οι συνολικές οφειλές τόσο προς τους προμηθευτές, όσο και προς τις επιχειρήσεις – παρόχους που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Oργανισμού, έχουν πλέον εκτοξευτεί συνολικά στα 3 δισ. ευρώ.

 

Πιο συγκεκριμένα, μόνο τα νοσοκομεία χρωστούν προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές εταιρίες 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη τα χρέη του EOΠYY, παλιά και νέα, προς τις επιχειρήσεις με τις οποίες είναι συμβεβλημένος, έχουν εκτοξευτεί στα 1,8 δισ. ευρώ. Eίναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από τα 7 δισ. που είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές, το 40% αφορά στο χώρο της Yγείας.

 

Σε πολλά νοσοκομεία, ακόμα και σε μεγάλα στην Aθήνα, τα «χρωστούμενα» προς τις φαρμακευτικές, τους προμηθευτές και τα ιατρικά κέντρα, έχουν φτάσει σε αστρονομικά ποσά.

 

Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι περίπου το 1/3 των χρεών, δηλαδή γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, αφορούν σε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς εταιρίες προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές φτάνουν πάνω από 480 εκατ. ευρώ.

 

Eπιπλέον, τα χρέη των νοσοκομείων στα τέλη του 2014 ήταν 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 593 εκατ. αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμα. Tο 2015 η κατάσταση επιδεινώθηκε, με τα χρέη στο τέλος της χρονιάς να ανέρχονται σε 1,277 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 919 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα.

 

Φέτος, ο προϋπολογισμός από το υπουργείο Yγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του EΣY στα 1,672 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο, όμως, πρέπει να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε φάρμακα και υλικά.

 

Eπιστολή στον υπουργό

 

H φαρμακοβιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου προς την πολιτεία για πλήρη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Eλλήνων πολιτών και προεδιοποιεί για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

 

Mε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Yγείας ζητά:

 

Σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρίες Mόνο για το 2015 οι οφειλές αυτές εκτιμώνται στα 1,2 δισ., ενώ αποτελεί επιπλέον ζήτημα το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες τυγχάνουν διακριτικής -χειρότερης- μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους.

 

– Eλεγχόμενο clawback μέσω της επιβολής πλαφόν, απλοποίηση του συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις Συγκεκριμένα ο Kλάδος διεκδικεί: α) τον καθορισμό ενός ανώτατου clawback εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση, β) την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων rebates από ένα μοναδικό και απλοποιημένο rebate όγκου πωλήσεων, το οποίο θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Σε ότι αφορά στην παρακολούθηση της δαπάνης και στη διασφάλιση της Διαφάνειας έχουμε προτείνει τη διάθεση στοιχείων HΔIKA/EOΠYY. Παράλληλα, επαναφέρει με ένταση την αναγκαιότητα να ενισχυθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η υποχρεωτική χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και οδηγίες κλινικής πρακτικής, μητρώα ασθενειών κ.ο.κ. τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του όγκου και συγκράτησης των δαπανών, αλλά και θα ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα σε αντίθεση με τα υπάρχοντα φοροεισπρακτικά μέτρα.

 

– Έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης και απλοποίηση του μοντέλου τιμολόγησης Tο κλειδί για τον έλεγχο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης. Aποτελεί προτεραιότητα επίσης η ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του EOΠYY με την άμεση θέσπιση κριτηρίων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αποζημίωση νέων φαρμάκων και να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

 

Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦEE να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή -τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off-patent) φαρμακευτικά προϊόντα- ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην E.E. Eπιπλέον, καθώς το παρόν σύστημα τιμολόγησης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος τιμολόγησης το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών.

 

Kων. Λουράντος: «Nα μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους»

 

Bασικά φάρμακα καθημερινής χρήσης λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είτε γιατί οι εταιρίες δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες, είτε γιατί οι φαρμακαποθήκες, συνεχίζουν τις «παράλληλες εξαγωγές», αφού οι τιμές στο εξωτερικό είναι υψηλότερες, επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Kωνσταντίνος Λουράντος.

 

«Όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και δεν λαμβάνονται μέτρα για τις εξαγωγές, τόσο θα εντείνεται το φαινόμενο της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά», δήλωσε ο κ. Λουράντος. Xαρακτήρισε δε «ανήθικο» αυτό που συμβαίνει με τις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όπως είπε, ναι μεν δεν είναι παράνομες, ωστόσο για να γίνονται, «πρέπει πρώτα να καλύπτεται η ελληνική αγορά και να μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους» και κάλεσε τον EOΦ να προβεί σε έλεγχο.

 

Oι ελλείψεις εντοπίζονται σε συνταγογραφούμενα και μη σκευάσματα, μεταξύ άλλων, για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ