Στις αρχές του μήνα, ο γνωστός επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, σε report που είχε στείλει στους μεγάλους πελάτες της τράπεζας, είχε δηλώσει πως η Ιρλανδία είναι σε κατάσταση χρεωκοπίας, η Πορτογαλία είναι περίπου σε αντίστοιχη κατάσταση , η Ελλάδα είναι de facto χρεωκοπημένη, ενώ η Ισπανία θα χρεωκοπήσει μόλις τα προβλήματα του τραπεζικού της κλάδου γίνουν πλήρως αντιληπτά.
Ο οικονομολόγος σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, φαίνεται να επιμένει στην άποψή του, σύμφωνα με τα όσο διέρρευσαν από ένα ιδιωτικό meeting που είχαν τα κορυφαία στελέχη της Citi αυτήν την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, κατά τoν Buiter ως πιο πιθανή να ζήσει την πτώχευση είναι η Ελλάδα και μετά ακολουθούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Η Ισπανία, μπορεί να καταφέρει να σωθεί από τη χρεοκοπία, αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα τεράστια δομικά της προβλήματα και να ασχοληθεί σοβαρά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, πέραν των 10 δισ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει για αυτές.
Ο Buiter τόνισε επίσης ότι η Ιταλία και το Βέλγιο θα αναγκαστούν και αυτές να λάβουν στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και έκρουσε τον κώδωνα του δημοσιονομικού κινδύνου τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ιαπωνία. Όπως είπε, επίσης, αν θέλουν η ΕΕ και η ΕΚΤ να διώξουν τους κερδοσκόπους από την αγορά θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη τους το μεγάλο όπλο και να επεκτείνουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στα 1,7 τρις ευρώ, για να μπορέσουν έτσι να καλύψουν τη ζήτηση που έρχεται λίαν συντόμως από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο.
Επίσης, πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή μία συντονισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών του Νότου. Οι τράπεζες της περιφέρειας έχουν μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων και «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να κοροιδεύει τον εαυτό της», δήλωσε.