Ο συνδυασμός υψηλού ποσοστού ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων δύναται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού μεταβολής του δυνητικού προϊόντος επισημαίνει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του δελτίου “7 Ημέρες Οικονομία”.
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 1.174,7 άτομα το 4ο τρίμηνο 2015 (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014 σημειώθηκε μείωση -5,71%. Για το ίδιο διάστημα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,01% (από 3.535,3 στα 3.641,7 άτομα). Με βάση αυτά τα στοιχεία το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 24,39% το 4ο τρίμηνο 2015 από 26,06% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η Eurobank επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας εκτός από το υψηλό ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει και υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων (≥12 μηνών). Το εν λόγω μέγεθος διαμορφώθηκε στο 74,30% το 4ο τρίμηνο 2015 από 73,00 το 4ο τρίμηνο 2014.
Ο συνδυασμός υψηλού ποσοστού ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων δύναται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού μεταβολής του δυνητικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας μέσω των παρακάτω διαύλων:
1ον όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής σε καθεστώς ανεργίας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα απαξίωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου (γνώσεις, εμπειρία κλπ.) που είναι ενσωματωμένο στον παραγωγικό συντελεστή της εργασίας,
2ον η απουσία από την παραγωγική διαδικασία – είτε αγαθών είτε υπηρεσιών – για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει αρνητικά τους εργοδότες στο να προβούν σε προσλήψεις και, παράλληλα, δύναται να μειώσει τα κίνητρα των ανέργων στο να αναζητήσουν εργασία με πιο εντατικό ρυθμό. Το τελευταίο στοιχείο είναι αρνητική συνάρτηση και του επιπέδου του πλούτου των ανέργων.
Όσο πιο ψηλό είναι αυτό, π.χ. αξία μετοχών, ομολόγων, κατοικιών, αποταμιεύσεων, τόσο μειώνονται τα κίνητρα αναζήτησης εργασίας με εντατικούς ρυθμούς, και 3ον το αυξημένο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων δύναται να μειώσει την αποτελεσματική σύζευξη μεταξύ ανέργων και κενών θέσεων εργασίας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν εμπειρικής διερεύνησης.