Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν και ταυτόχρονα συνεχίζουν οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το μήνα Απρίλιο,κάτι που αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις 17 χώρες του ευρώ, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αυτό δείχνει ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του πληθωρισμού μπορεί να συνιστούν βάρος για την εγχώρια ζήτηση, ακόμη και αν οι εξαγωγές βρίσκονται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.
Αποτελέσματα ερευνών
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας από την εταιρεία χρηματοπιστωτικών πληροφοριών Markit, έδειξαν χτες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε απρόσμενα τον Απρίλιο, με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2007, και με τις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες να αυξάνονται σε σχεδόν ρυθμό ρεκόρ.
Ο τομέας βιομηχανοποίησης αναπτύχθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2006. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα απασχόλησης, σημείωσε επίσης τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2007.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κυκλοφόρησαν την Τρίτη, ο τομέας κατασκευής μειώθηκε κατά 0,7% τον Φεβρουάριο -αφού σημείωσε ένα ποσοστό 3,6% τον Ιανουάριο- λόγω των καιρικών συνθηκών στο τέλος του 2010. Στο σύνολό τους, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως ο κατασκευαστικός τομέας θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, η έρευνα του Markit έδειξε πως ο κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού παραμένει. Ο μέσος όρος τιμών αυξήθηκε για ένατο συνεχή μήνα, με τον πληθωρισμό να επιταχύνει με τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2008. Αυτό ενίσχυσε τις προσδοκίες της ΕΚΤ για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και για μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Η έρευνα Markit έδειξε επίσης πως η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει πολύ άνιση. Ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2000 και η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, αλλά παρέμεινε εύρωστη. Ωστόσο, η ανάπτυξη έξω από τις δύο αυτές χώρες εξακολουθεί να είναι πολύ μέτρια, καταγράφοντας μια στασιμότητα στον τομέα των υπηρεσιών.
Ως εκ τούτου, οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης -η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία- εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης: Markit: Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και πληθωρισμού στην Ευρωζώνη