Οριακή βελτίωση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα (από 89 μονάδες τον Φεβρουαρίο σε 90,1 τον Μάρτιο) την ώρα που συνεχίζεται η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Την ίδια στιγμή όμως η μείωση του ίδιου δείκτη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι επτά μονάδες (90,1 φέτος, 97,3 το 2015).
«Η μικρή αυτή βελτίωση είναι αποτέλεσμα ελαφρώς καλύτερων προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της σταθεροποίησης στο λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στις κατασκευές, τόσο στις ιδιωτικές, όσο και στα δημόσια έργα σημειώνεται επιδείνωση, ενώ σε ότι αφορά τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυτός υποχωρεί εκ νέου, στο δυσμενέστερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2013. Είναι πιθανό, η προσδοκία για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοσμένου προγράμματος σύντομα, να συμβάλλει θετικά στο οικονομικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά όμως εύλογα προεξοφλούνται ήδη αρνητικές εξελίξεις από την οριστικοποίηση των νέων φορολογικών μέτρων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ειδικά στην πλευρά της ζήτησης, στα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα δημιουργούνται πρόσθετα στοιχεία αβεβαιότητας, όπως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που επιβαρύνουν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον», επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.
Ειδικά για την καταναλωτική εμπιστοσύνη η κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και από την εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση και τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
Ευρωζώνη
Σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε και τον Φεβρουάριο, για τρίτο κατά σειρά μήνα, με το σχετικό δείκτη να χάνει αντίστοιχα 0,7 και 0,9 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 104,5 και τις 103 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της της δυσμενέστερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (κατά -0,9 μον.), αλλά και της επιδείνωσης των προσδοκιών στον τομέα των κατασκευών και στις Υπηρεσίες, όπου οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν απώλειες των 3,2 και 1,2 μονάδων αντίστοιχα. Στο λιανικό εμπόριο ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται αμυδρά (+0,4), ενώ στη βιομηχανία παραμένει αμετάβλητος (-0,1).
Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα χειροτερεύει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης:
– Ιταλία (-2,4)
– Γαλλία (-1,8)
– Ολλανδία (-0,9)
– Ισπανία (-0,4)
– Γερμανία διατηρείται σταθερό (-0,1).
Στην ΕΕ, η ελαφρώς μικρότερη επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα σε σχέση με την Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής του στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1) και της σταθερότητας που παρουσίασε στην Πολωνία (+0,2).