“Να μπει ένα τέλος στο σφυροκόπημα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να προωθηθεί η λύση της αναπτυξιακής προοπτικής και όχι της πτωχευτικής αναδιάρθρωσης” ζητάει το εμπόριο όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει σε δηλώσεις του σημειώνει ότι ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας, η επανεκκίνηση της παραγωγής μας, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, η αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ελληνικού πλούτου, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό την πίεση της βαθιάς ύφεσης, ούτε μέσα σε συνθήκες φτώχιας και συνεχίζει ότι: “η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ένα μίγμα πολιτικής που θα ευνοεί τις μικρομεσαίες επενδύσεις, θα ενθαρρύνει το δυναμισμό των ιδιωτών και θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, μια παραγωγική Ελλάδα».
Τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ότι το πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και ο οδικός χάρτης αναπτυξιακής προοπτικής απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τις δυνατότητες του μέσου Έλληνα να ανταποκριθεί σε επιπλέον μέτρα 26 δισ ευρώ. ”Ο στρατηγικός σχεδιασμός μόνο ως καταστροφικός μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού προβλέπει την αύξηση φόρων, την απόλυση εργαζομένων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μείωση μισθών, την περικοπή επιδομάτων, την κατάργηση οργανισμών, την πώληση δημόσιας περιουσίας αντί της αξιοποίησής της, την εκχώρηση δικαιωμάτων, την εξάντληση της υπομονής μας, την υπέρβαση των αντοχών μας, την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας, την παρέμβαση στην ποιότητα ζωής μας και την καταστροφή των ονείρων των νέων και των επόμενων γενεών”.
Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημοσιονομικού νοικοκυρέματος θα είναι άγονη, εάν δε συνοδεύεται από ένα σαφές αναπτυξιακό πρόταγμα το οποίο θα υποστηρίζεται από αντίστοιχες πολιτικές δράσεις και θα κινείται στο πλαίσιο εξωστρέφειας ενός οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού. Κρίσιμη σε αυτήν την προοπτική εκτιμάται ότι θα είναι η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων προς μία κατεύθυνση συνδιαμόρφωσης ανεκτών για το κοινωνικό σύνολο προτάσεων. ”Η μικρή και μεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό που χρειάζεται είναι σιγουριά, αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και γνώση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής πραγματικότητας, η οποία θα επιβάλλει και τους ζητούμενους προσανατολισμούς, ίσως προς την κατεύθυνση των αποφάσεων της Ιρλανδίας που επέλεξε τον συνδυασμό αύξησης μισθών και μείωσης φορολογίας ως αντίδοτο στην ύφεση” τονίζει ο κ. Κορκίδης.
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση ο κ. Κορκίδης αναφέροντας τα εξής: το εμπόριο, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του στην ελληνική οικονομική δομή, αφενός μεν βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης αφετέρου δε, καλείται να επωμιστεί και μεγάλο μέρος του φορολογικού φορτίου της εξόδου από αυτήν με έμμεσο και άμεσο τρόπο. Είναι αναγκαίο, επομένως, να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες επιπτώσεις των μέτρων διάρκειας και ταυτόχρονα να διατυπωθούν έγκαιρες και γόνιμες προτάσεις με λειτουργική χρησιμότητα.
Η αγορά αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο ανίχνευσης των επιπτώσεων της κρίσης. Οι Έλληνες καταναλωτές εκτός από αδύναμοι είναι και φοβισμένοι, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι έμποροι αντιμετωπίζουμε μία διαρκώς διευρυνόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης από πελάτες και προμηθευτές. Οι μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι πλέον καταστροφικές. Με μία πρωτόγνωρη για τις τελευταίες δεκαετίες -αλλά απόλυτα δικαιολογημένη- στάση, οι καταναλωτές δίνουν έμφαση στην προμήθεια των απολύτως απαραίτητων φθηνών ειδών πρώτης ανάγκης. Η κατάρρευση του τζίρου είναι άμεση απόρροια τόσο της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων όσο και του κλίματος απαισιοδοξίας που είναι διάχυτο και στο δημόσιο λόγο, γενικότερα. Όσον αφορά τη δυσλειτουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, μπορούμε να την διαπιστώσουμε τόσο από τις ακάλυπτες επιταγές, που έφτασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 518 εκατ. ευρώ και τις απλήρωτες συναλλαγματικές στα 65 εκατ. ευρώ, όσο και από την καθυστέρηση καταβολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων.
Αναφορικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τα τεράστια ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, οι επιδράσεις στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση των ΜμεΕ μπορεί να αποδειχθούν δραματικές. Ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις βρίσκονται στη «λευκή» ή τη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία και κοντά στο εδώλιο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Από την άλλη πλευρά, η σχεδόν γενική φορολογική επιβάρυνση σε όλες τις κλίμακες εισοδημάτων από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα αφαιρέσει τους λιγοστούς πόρους από την αγορά, διαμορφώνοντας έτσι ένα σκηνικό βαθύτερης ύφεσης. Ο ασφαλιστικός φορέας των ΜμΕ, ο ΟΑΕΕ, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού ο 1 στους 2 ασφαλισμένους αδυνατεί να καταβάλει έγκαιρα τις εισφορές του.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αδυναμία των περισσότερων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής δόσεων, ενώ υπολογίζεται ότι για να επαναχρηματοδοτηθούν ή να επιμηκυνθούν στο διπλάσιο οι χρόνοι αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, απαιτούνται σε μετρητά περίπου 20 δισ ευρώ.