Νέο τετ α τετ με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχει σήμερα στις 4 το απόγευμα το κυβερνητικό επιτελείο, υπό τη σκιά της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Οι διαρροές αυτές, αλλά και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον μήνα, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.
Η πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τα μέσα Απριλίου αυξάνεται, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρωθεί άμεσα η διαπραγμάτευση, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
«Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι:
Τα «κόκκινα δάνεια»: Οι δανειστές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση όσων αφορούν την πρώτη κατοικία. Τα δάνεια, δηλαδή, που είναι επιχειρηματικά ή καταναλωτικά με εγγύηση της πρώτης κατοικίας.
Το ασφαλιστικό: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές δεν δέχονται οι δανειστές. «Αγκάθι» παραμένουν, όμως, και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 55%. Δεν έχει «κλειδώσει» ούτε το ύψος της εθνικής σύνταξης.
Τα μέτρα 5,4 δισ: Δεδομένου ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινούν σήμερα.
«Μυστικός δείπνος»
Σύμφωνα με διαρροές, οι ξένοι απεσταλμένοι είχαν ήδη από χθες ένα «αναγνωριστικό» τετ-α-τετ στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν και θα διαμένουν κατά τις επόμενες μέρες. Ο «μυστικός δείπνος» των δανειστών λέγεται πως πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, για να δοθούν εξηγήσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους κοντά στις διαπραγματευτικές ομάδες, υπήρξε εμφανής διάθεση άμβλυνσης των αντιθέσεων εκ μέρους της κ. Βελκουλέσκου.
Το χειρότερο που φοβούνται στην κυβέρνηση πως μπορεί να συμβεί θα είναι, αν τέτοιες οδηγίες έλαβαν οι δανειστές, θα είναι να μην προλάβει να σημειωθεί επαρκής πρόοοδος στην αξιολόγηση (π.χ. λόγω διαφωνιών, αντεγκλήσεων ή σκλήρυνσης της στάσης κάποιας πλευράς) οπότε ο Μάιος μπορεί να βρει την κυβέρνηση και την χώρα να διαπραγματεύονται με «άδεια ταμεία», χωρίς την επόμενη δόση, και υπό την απειλή αδυναμίας πληρωμών ή χρεωκοπίας –κίνδυνο για τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχει προειδοποιήσει προ δεκαημέρου μόλις ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρώην οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Τα δύσκολα έπονται
Σε κάθε περίπτωση, οι εργώδεις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για τα επώδυνα μέτρα στη φορολογία και τις συντάξεις έχουν πάει ήδη προς τα πίσω, πέρα από τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που υπήρχαν. Κάτι που σημαίνει ότι, αν τελικώς οι επικεφαλής των δανειστών και η κυβέρνηση βάλουν προσωρινώς στην άκρη τα ζητήματα που ανέκυψαν στις μεταξύ τους σχέσεις, και εφόσον συμφωνήσουν ότι πρέπει να εστιάσουν στις αποφάσεις για τους νέους φόρους και τις περικοπές συντάξεων (από Τρίτη πια όμως ) τότε η διαπραγμάτευση θα τείνει να εξελιχθεί σε «ροντέο», με ολοήμερες συνομιλίες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.