Την επιθυμία της Κομισιόν να συμβάλει στην αξιοποίηση των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό εξέφρασε ο αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι το προηγούμενο πλαίσιο ήταν αναποτελεσματικό και διαβεβαίωσε πως «θα παρέχουμε βοήθεια ώστε να μεγιστοποιηθεί η βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων».
Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αξιοποίηση των καταθέσεων Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό, απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδεχόμενος την «έλλειψη αποτελεσματικότητας του προηγούμενου πλαισίου», συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στην ανάγκη «μίας σύγχρονης υπηρεσίας φορολογικών ερευνών που να στηρίζεται στη συλλογή πληροφοριών». Παράλληλα σημειώνει πως «η αξιοποίηση των διαφόρων φορολογικών καταλόγων που οι αρχές έχουν στην κατοχή τους είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών», ενώ υπενθυμίζει πως η Ελλάδα με το Ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής, έχει συμφωνήσει στην σύσταση ειδικευμένων μονάδων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, μέσω μεταβίβασης των φορολογικών και τελωνειακών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, στην φορολογική διοίκηση.
Τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει πως η Κομισιόν ήδη από το 2011 παρέχει εξατομικευμένη τεχνική βοήθεια καθώς και «συμβουλές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί μια πρωτοβουλία εκούσιας γνωστοποίησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων».
Η ερώτηση Παπαδημούλη:
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, αναφορικά με τις πληροφορίες που είχαν προκύψει για περίπου 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα και για ενδεχόμενα σημαντικά φορολογικά έσοδα που είχαν χαθεί για το ελληνικό κράτος. Επικαλούμενος ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 9 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι μία χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα δύναται να λαμβάνει σε συνεργασία με την Κομισιόν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είχε ζητήσει πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή σκοπεύει να συμβάλει στην αξιοποίηση των διαφόρων φορολογικών λιστών, καθώς και κατά πόσο θα ενισχύσει τις ελληνικές φορολογικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο η νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.