Η Κομισιόν θέλει μία δίκαιη αξιολόγηση, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε με καλή πίστη και αφοσίωση» για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα παραμείνει «πιστή» στους όρους της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Όσον αφορά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει τις διαρροές και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε για να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της σταθερότητας».
Υπό εξέταση οι αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν και αφορούν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως προκύπτει μετά από ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού Μαρκγρίτ Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη η εκκρεμότητα με την Κομισιόν είναι και ο προφανής λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών που προώθησε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ίδια υπενθυμίζει ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού εγείρουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο αλλά και σχετικά με παρεμβάσεις που θεωρείται ότι θίγουν την ανεξαρτησία της Αρχής.
«Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσει ότι η τροπολογία στον ελληνικό νόμο ανταγωνισμού 3959/2011, η οποία εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2016, δεν θίγει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ουσιαστικοί εταίροι της Επιτροπής για την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ» τονίζεται χαρακτηριστικά στην απάντηση της Επιτρόπου.
Η κ. Βεστάγκερ στην απάντησή της στην Μαρία Σπυράκη υπενθυμίζει επίσης ότι ενδεχόμενη αναθεώρηση του νόμου περί ανταγωνισμού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας και για το λόγο αυτό οι αλλαγές πρέπει να έχουν την έγκριση των δανειστών.
«Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, της 19ης Αυγούστου 2015 («ΜΣ»), παρέχει σαφή δέσμευση ότι ο ελληνικός νόμος ανταγωνισμού πρέπει να αναθεωρηθεί με την υποστήριξη της Επιτροπής και διεθνών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνάδει με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» επισημαίνεται στην απάντηση της Επιτρόπου.