Tα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.
«Είχαμε ξεκαθαρίσει, από την πρώτη στιγμή, ότι η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, για να βοηθήσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε για να βάλουμε σε έλεγχο και τα δημόσια οικονομικά, αλλά να βοηθήσουμε και το χρέος να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να μειωθεί, αν δουλεύαμε μόνο στο μέτωπο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ανάπτυξης. Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες είναι μία ευθύνη να προχωρήσουμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, να προχωρήσουμε κατά έναν τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και αξιοποιούμε όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η χώρα και τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν αναξιοποίητα», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αγοράσει η χώρα με τα έσοδα αυτά ομόλογα που αποτιμώνται χαμηλότερα στις αγορές, ο υφυπουργός σημείωσε:
«Είναι δική μας ευθύνη και βέβαια δεν πρόκειται να βγω δημόσια και να πω πάνω στο ζήτημα αυτό για το ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα όποια έσοδα, δηλαδή πώς θα μπορέσουμε εμείς να εξασφαλίσουμε ότι θα μειωθεί το χρέος».
Σε ό,τι αφορά τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε:
«Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση είπε ότι θα αξιολογήσει τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές για να δει, αν είναι κατάλληλες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μία μείωση, η οποία ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και το 17%, σε σχέση με το ποσοστό το οποίο διαθέτουμε σήμερα, δηλαδή είμαστε στο 51%, να εξετάσουμε αν μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό μέχρι και το 34%. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εμείς θα βγούμε να διαπραγματευτούμε με τους εργαζομένους για το αν θα προχωρήσουμε ή όχι στη διάθεση αυτού του ποσοστού. Είναι το συμφέρον της χώρας αυτό το οποίο θα καθορίσει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση».
Σε άλλη ερώτηση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ ο υφυπουργός ανέφερε:
«Υπάρχει κάποιο λογικό επιχείρημα που λέει ότι αν μειώσω από το 51% στο 45% το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου, θα γίνει ακριβότερο το ρεύμα; Υπακούει σε κάποια εσωτερική λογική αυτό το επιχείρημα;».
Επισήμανε ακόμη πως η συζήτηση για αναδιάρθρωση δεν ωφελεί τα συμφέροντα της χώρας, σημειώνοντας:
«Η πρόταση αυτή πιθανότατα μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει. Δεν θα αξιολογήσω ούτε τι επιθυμούν ούτε τι ακριβώς επιχειρούν οι συνάδελφοι οι οποίοι τοποθετούνται, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο τοποθετούνται. Παραμένω πιστός σε αυτό που είχε πει κάποτε ο Μάο Τσε Τουνγκ: «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα ήθελε να υπαγορεύσει ή να απαγορεύσει στους συναδέλφους του να τοποθετούνται για τα θέματα, για τα οποία πιστεύουν ότι έχουν μία άποψη και ότι θα πρέπει να την καταθέσουν δημόσια”.
“Η χώρα δεν έχει καμία ωφέλεια από το να προχωρήσει σε μία επιλογή που συνιστά το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έκριναν, στο παρελθόν, ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους πάνω στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχει μία εσωτερική αντίφαση σε αυτή την πρόταση και αυτή η αντίφαση επεκτείνεται και στην υπόθεση των τραπεζών», συμπλήρωσε.