Οι αποκαλύψεις των «Εγγράφων του Παναμά» έχουν προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση για τον έλεγχο των υπεράκτιων εταιρειών. Στη διαφάνεια και όχι στις γενικευμένες απαγορεύσεις εντοπίζουν τη λύση οι γερμανικές τράπεζες.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι αποκαλύψεις των λεγόμενων «Panama Papers» έπληξαν όχι μόνο το γόητρο πολλών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά και των τραπεζών που ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ εταιρειών και πελατών τους. Αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν τις υπεράκτιες εταιρείες για να αποκρύψουν οικονομικά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές ή ακόμα για να ξεπλύνουν χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κρέμερ τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με θέματα φοροδιαφυγής η ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επιπλέον υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή και να αποφεύγονται οι γενικεύσεις.
«Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τέτοιες εταιρείες που είναι απόλυτα νόμιμες και δεν έχουν καμία σχέση με σκοτεινές υποθέσεις. Εάν για παράδειγμα ένας εφοπλιστής θέλει να νηολογήσει ένα πλοίο στον Παναμά για ευνόητους νομικούς λόγους, τότε χρειάζεται στον Παναμά μια εταιρεία και γι’ αυτό δημιουργεί μια τέτοια υπεράκτια εταιρεία», εξηγεί ο Μ. Κέμερ.
Μετά τις αποκαλύψεις των «Εγγράφων του Παναμά» ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας πρότεινε την κατάρτιση ενός «καταστατικού διαφάνειας», στο οποίο θα πρέπει να εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι μιας υπεράκτιας εταιρείας. Αντίθετα ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν υποστήριξε ότι θα πρέπει να απαγορευτούν τέτοιες εταιρείες. Ο κ. Κέμερ πάντως συμφωνεί με την πρώτη πρόταση.
«Νομίζω ότι η λύση δεν βρίσκεται σε γενικευμένες απαγορεύσεις, αλλά στο να υποχρεωθούν όλοι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν διαφάνεια. Αυτό ζήτησε χθες και η γερμανική κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Ήδη πέρσι όταν εκρίθηκε η οδηγία αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας επισημάναμε ότι θα ήταν καλό να έχουμε ένα τέτοιο καταστατικό. Τότε η κυβέρνηση δεν εξέτασε αυτή τη δυνατότητα. Τώρα θέλει να το κάνει. Εμείς το χαιρετίζουμε. Νομίζω ότι ο σωστός δρόμος βρίσκεται στη διαφάνεια για να αποκλείσουμε όσο γίνεται περισσότερο αθέμιτες ενέργειες. Ωστόσο είμαι πάντα αρκετά προσεκτικός όταν πρόκειται για γενικευμένες απαγορεύσεις συγκεκριμένων οικονομικών ενεργειών στην ελεύθερη αγορά», αναφέρει ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης.