Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δρομολογήσει και νέα μέτρα τόνωσης για να αντιμετωπίσει πιθανές νέες αναταράξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet.
«Εάν υλοποιηθούν και νέες αρνητικές εξελίξεις, τα μέτρα μας θα πρέπει να προσαρμοστούν και πάλι ανάλογα με την ισχύ αυτών των αρνητικών εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές παρενέργειες», δήλωσε ο Praet σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.
Ο Praet υπερασπίστηκε τις τελευταίες πολιτικές της ΕΚΤ, περιλαμβανόμενων των αρνητικών επιτοκίων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για τις επιπτώσεις που έχουν στην κερδοφορία των τραπεζών.
Οι δράσεις της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014 έχουν «οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών», δήλωσε ο Praet.
Χωρίς τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ήταν περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα το 2016 και το 2017 απ΄ό,τι προβλέπει σήμερα η ΕΚΤ και η οικονομία θα ήταν περίπου 1,5% μικρότερη έως το 2018, δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων του Μαρτίου.
Τα αρνητικά επιτόκια, πρόσθεσε, έχουν ενθαρρύνει τις τράπεζας σε λιγότερο εύθραυστες χώρες της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερα δάνεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις και να διοχετεύσουν τα επιπλέον κεφάλαια τους εκτός του τομέα των εγχώριων κυβερνητικών ομολόγων.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα «γνωρίζει πολύ καλά» τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια. Και κάλεσε τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς να βοηθήσουν με τις δικές τους δυνάμεις στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
«Η επιστροφή σε υψηλότερη διαθρωτική ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορεί να εξαρτάται στη νομισματική πολιτική», τόνισε.