Αγεφύρωτο το χάσμα στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων – Νέα συνάντηση αύριο
Σε νέο αδιέξοδο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, καθώς, στην σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν προχώρησε στην κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τις επικουρικές συντάξεις και την ρήτρα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών Ταμείων, επειδή οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν να μην δέχονται την αύξηση των εισφορών στις επικουρικές.
Κατά συνέπεια, το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων αναδεικνύεται σε ισχυρό «αγκάθι» που εμποδίζει την σύγκλιση των δύο μερών. Για αύριο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διαβουλεύσεων.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ εξακολουθούν να προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, η οποία επιμερίζεται κατά 1% στους εργοδότες και κατά 0,5% στους εργαζόμενους.
Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα
«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε», δήλωσε εξερχόμενος από την συνάντηση ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει». Σχολιάζοντας την στάση των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Αν δεν ήταν το θέμα των επικουρικών, η συμφωνία θα είχε κλείσει. Το ΔΝΤ θέλει αίμα».
Αναφερόμενος στο «δίχτυ προστασίας» των 1.400 ευρώ, το οποίο θα καταρριφθεί, εάν απαιτηθούν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι «η ελληνική πλευρά μπορεί να είναι πιο ελαστική, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή».
Όπως ισχυρίζονται πηγές του Υπουργείου Εργασίας, το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, το οποίο θα έχει ως βάση εκκίνησης το 0,77% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγει μετά το 39ο έτος ασφάλισης στο 2%, θεωρείται λήξαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών Ταμείων, στην ζώνη υψηλού κινδύνου για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις βρίσκονται περίπου 120.000 συνταξιούχοι των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει τα 1.400 – 1.500 ευρώ.
Τι ζητούν οι δανειστές
Έχοντας απορρίψει την αύξηση, έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ενιαίου επικουρικού Ταμείου, οι δανειστές ουσιαστικά ζητούν εδώ και τώρα το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης ότι η «σφαγή» των επικουρικών μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21%-23% γεγονός που σημαίνει ότι καταρρίπτεται και το πλέγμα προστασίας για τους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) το οποίο όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας θα λειτουργούσε ως «κόφτης» ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων:
α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.
β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο» οι επικουρικές έως 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.
Σειρά τώρα τα «κόκκινα» δάνεια
οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου θα ασχοληθούν αρχικά με τα «κόκκινα» δάνεια και στη συνέχεια με τα δημοσιονομικά. Παρών στη συνάντηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτός από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η απόσταση που χωρίζει τις κυβέρνηση και δανειστές για την περίφημη «ημιτελή συμφωνία» που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μεγάλη, ειδικά στα «κόκκινα δάνεια» όπου οι συζητήσεις ουσιαστικά δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Ωστόσο, κυβέρνηση και δανειστές έχουν δεσμευτεί πως, στη σκιά των υποκλοπών, πρέπει το σίριαλ των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να τελειώνει πριν το Πάσχα -ή το καλοκαίρι ενδεχομένως.