Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
Φρένο στη συζήτηση για τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επιχειρεί να βάλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα των διαθέσεων του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
Δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς: Εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό. Μέχρι τώρα, δεν μπορώ να διακρίνω στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά ανάγκη για κάτι τέτοιο», σημειώνει o Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε την υπόθεση πως ο θεσμός θα ωθούσε την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία για τακτικούς, διαπραγματευτικούς λόγους, μετά τη διαρροή της απομαγνητοφώνησης μιας συνδιάλεξης στελεχών του ΔΝΤ, στην οποία αφηνόταν να εννοηθεί πως το Ταμείο θα απειλούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ώστε να πιεστούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», σημειώνει στη συνέντευξή του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες αλλά και οι άλλοι πρέπει επίσης» να το πράττουν, επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ελλάδα κι οι διεθνείς πιστωτές διέκοψαν τις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος σήμερα, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πιθανόν θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης μιας σημαντικής δόσης στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αμέσως μετά από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Κατά τον Σόιμπλε, η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι μια συμφωνία μοιάζει να είναι εφικτή περί τα τέλη του Απριλίου.
«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα φέτος», διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε. «Κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε: «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που οικοδομεί κανείς εμπιστοσύνη».